Читај ми!

Само задовољан родитељ може бити продуктиван радник, како ускладити све обавезе

Иако је усклађивање рада и родитељства један од кључних услова који мотивише парове да размишљају о проширењу породице, велики број партнера у нашој земљи одлаже родитељство или остаје на једном детету јер није у могућности да направи баланс између приватног и професионалног живота.

Мр Гордана Бјелобрк, координатор на пројекту "Једнаки" и начелница одељења за демографију Републичког завода за статистику потврђује да велики број парова у Србији, због немогућности да ускладе приватни и професионални живот - одлажу родитељство или одустају од проширења породице.

"Истраживања показују да већина родитеља код нас машта о троје деце, али у реалности једва има двоје. Када се анализирају разлози због којих највећи број малишана одраста без брата или сестре, долази се до закључка да материјални разлог није једини због којег родитељи одустају од проширења породице" каже Гордана Бјелобрк за емисију "У средишту пажње" Радио Београда 1.

Према њеним речима, велики број њих не може да усклади посао и породични живот.

"Неки због тога што се радно време вртића и школа не поклапа са радним обавезама родитеља или зато што немају коме да повере дете. Чак 60 одсто запослених родитеља нема институционално решење боравка детета нижег узраста за време летњег распуста, јер дете млађе од 11. година не може да остане само код куће", наглашава Бјелобрк.

Шта предлажу родитељи а шта послодавци

Истраживање показује да је две трећине запослених родитеља оценило да би им вртић у фирми или у њеној близини значајно олакшао свакодневицу. Чак 88 одсто родитеља рекло је да би се приликом одабира новог посла определило за онај с флексибилним радним временом.

Највећи број родитеља вреднује клизно радно време и рад од куће где је то могуће, каже Гордана Бјелобрк.

Она оцењује као охрабрујућу чињеницу да је сваки други послодавац који је учествовао у овом истраживању изразио спремност да изађе у сусрет родитељима мале деце, а већина њих истакла је да им не представља проблем често одсуствовање с посла због боловања деце.

Свега 15 одсто послодаваца је оценило да породиљско и боловање због здравствених проблема малишана омета производни процес компаније. Послодавци би били мотивисани да помогну радницима који имају малу децу ако би добили пореске олакшице и помоћ државе.

Подизање деце препуштено мајци 

Гордана Бјелобрк истиче да традиционална улога оца још увек опредељује његову незаменљивост на професионалном плану, док је подизање детета још увек препуштено мајци и њеној организацији породичне и професионалне сфере живота.

"Међутим, мушкарци су све више активнији у родитељству, што је у складу са развојним потребама детета. Готово сваки трећи послодавац је изјавио да у његовом предузећу постоје примери коришћења одстуства очева због неге детета током прве године живота, што је позитиван помак у односу на резултате добијене у истраживању 2017. године, када је свега 17 одсто послодаваца изјавило да у њиховој компанији очеви користе породиљско одсуство.

"Нове мере државе треба да охрабре и подстакну жене да рађају, родитељима је неопходна подршка у усклађивању рада и родитељства јер само задовољан радник може да буде продуктиван радник" - закључује саговорница.

Истраживање је спроведено у оквиру пројекта "Једнаки"- Ка родној равноправности усклађивањем радног и породичног живота запослених, који су реализовали Министарство за бригу о породици и демографији и Фондација Ана и Владе Дивац уз финансијску подршку Европске уније, кроз програм "Права, једнакост и држављанство".

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи