Читај ми!

Заштитник грађана: Министарство просвете да омогући једнак третман деце на такмичењима

Заштитник грађана затражио је од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да учествује у контроли поступања организатора свих такмичења за ученике основних и средњих школа како би свим учесницима било омогућено да се такмиче под једнаким условима.

Заштитник грађана је покренуо контролу правилности и законитости рада овог министарства због притужби на поступање организатора државног такмичења из математике које је одржано у априлу 2021. године и због притужби да је организатор накнадно изменио пропозиције на општинском такмичењу у шаху у Основној школи "Љупче Николић" у Алексинцу.

У мишљењу за отклањање недостатака заштитник грађана је затражио да ресорно министарство обезбеди да организатори такмичења потпуно поштују прописане услове организовања и пропозиције такмичења, као и њихово једнако поступање у свим случајевима и на свим нивоима такмичења.

Заштитник грађана у мишљењу наводи да сва такмичења која се организују у сарадњи са ресорним министарством, без обзира на то што та правила одређују непосредни организатори који су најчешће удружења грађана, морају бити предмет контроле односно одобравања од стране ресорног министарства, ради спречавања било какве произвољности у спровођењу такмичења, наводи се у саопштењу Заштитника.

Заштитник грађана сматра, како се додаје, да Министарство, у складу са законом, има улогу у обезбеђивању поштовања законом прописаних принципа образовања и васпитања, пре свега принципа једнакости, те самим тим и обавезу спречавања неједнаког поступања према детету – ученику који је такмичар.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво