Читај ми!

Кад академска сликарка оде у резервне официре

Школа за резервне официре пешадије у Билећи, представљала је посебну част за припаднике некадашње ЈНА. Данас, да би постали официри у резерви, факултетски образовани грађани морају да прођу Курс слушалаца за резервне официре на Војној академији у Београду. Полазници се обучавају и у теренским условима на полигону изнад Рашке.

Стефана Стојковић је историчар уметности, али и сликар. За служење војске пријавила се јер сматра да треба часно бранити своју земљу, не само знањем већ и оружјем. Топли атеље и кецељу заменила је тереном и униформом.

"Ове године сам у мају имала прву самосталну изложбу у Нишу. Тако да је мени био велики изазов да своју четкицу заменим пушком", каже Стефана Стојковић, полазница Курса слушалаца за резервне официре (КСРО).

"КСРО је класа слушалаца за резервне официре, у ствари представља војно стручно оспособљавање за резервне официре где кандидати могу да се пријаве у регионалне центре након стеченог високог образовања, односно завршених основних академских студија или основних струковних студија", каже мајор Александар Алексић, начелник класе.

Овај вид служења војног рока траје шест месеци, поред факултетске дипломе, кандидати морају имати мање од 30 година. Многи су се пријавили, како кажу, да би испитали сопствене границе.

"Обука јесте јако захтевна, али што би Живојин Мишић рекао: Ко сме, тај може; Ко не зна за страх, тај иде напред", каже полазник Владица Станковић.

"Искуства су одлична, прилично изазовна, буде доста психофизички напорно и мени као некоме ко долази из те бранше. Али није нешто што није савладиво", рекао је слушалац Марко Ивковић.

"Имамо времена и за одмор и за спремање испита, можда некад нећемо лећи на време, остаћемо мало дуже, спаваћемо мало краће, али када се све укомбинује, када сами себи задамо неки задатак, имамо циљ, онда је подношљиво", рекла је полазница Милица Николић.

Знање резервних официра не може се поредити са знањем младих потпоручника који четири године студирају на Војној академији. Али након Kурса слушалаца за резервне официре многи се могу активирати у војним службама, које су блиске њиховим факултетским образовањем.

Након ове обуке, слушаоцима следује стажирање у јединицама. Када се врате, крајем фебруара биће промовисани у резервне официре Војске Србије.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи