Читај ми!

Београд међу пет најзагађенијих градова по квалитету ваздуха у свету, Ваљево јутрос међу прва три

Београд је поново међу пет градова на свету са најлошијим квалитетом ваздуха. Према подацима сајта IQAir, главни град Србије је око 9 часова био на четвртом месту по загађености ваздуха са 185 јединица ПМ 2,5 честица. Испред Београда су пакистански град Лахоре, затим Делхи и Дака.

Према сајту Беоеко, јако загађен ваздух удишу становници Земуна, Лазаревца и Великих Црљена.

Због јако загађеног ваздуха, према том индексу, здравствене тегобе могу имати и здраве особе, а посебно осетљиве групе - стари, деца, особе са обољењима срца и плућа.

Повећана загађеност ваздух у Београду измерена је на станицама у Деспота Стефана, Обреновац Ушће и Београд Винча.

 

Одличан квалитет ваздуха регистрован је у станици Београд Овча.

Када је реч о другим градовима Србије, јутрос је око 9 сато јако загађен ваздух био и у Ваљеву.

Сајт IQAir наводи да је јутрос у том граду регистрована 221 јединица ПМ 2,5 честица. Испред Ваљева су, према том индексу, Лахоре са 360 и Делхи са 332 јединице ПМ 2,5 честица.

Иза Ваљева јутрос у били Лазаревац, Чачак, Земун и Горњи Милановац.

Препоруке за грађане

Здравствене тегобе се, због загађеног ваздуха, како наводи Беоеко, могу јавити у целој популацији, с тим што могу бити озбиљније код осетљивих група него код здравих.

Тамо где је ваздух јако загађен, препорука је за целокупу популацију: избегавати све физичке активности у спољашњој средини, скратити боравак на отвореном, обављати уобичајене активности у затвореном док се не побољша квалитет ваздуха.

У местима са загађеним ваздухом препоручује се осетљивим групама да избегавају напорне активности у спољашњој средини и да активности обављају у затвореном док се не побољша квалитет ваздуха.