Читај ми!

Радинaц добио аутоматску мерну станицу, праћење аеро-загађења и онлајн

У насељу Радинац у непосредној близини Железаре у Смедереву почела је с радом аутоматска мерна станица ваздуха, коју је донирала компанија "ХБИС Србија". На станици, чија је вредност 12 милиона евра, пратиће се и метеоролошки подаци, а остаће и мануелна мерења суспендованих честица како би се и даље анализирала присутност тешких метала у њима.

Директор за техничке послове железаре "ХБИС Србија" Чао Каисинг и директор Агенције за заштиту животне средине, Срђан Лалић потписали су Уговор о донацији којим је Агенцији предата аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха, постављена у насељу Радинац у непосредној близини железаре.

Нова станица садржи анализаторе за праћење концентрација сумпор-диоксида, азот-диоксида, озона, угљен-моноксида и суспендованих честица (ПМ10/ПМ2.5).

На станици ће се пратити и метеоролошки подаци, а остаће такође и мануелна мерења суспендованих честица како би се и даље анализирала присутност тешких метала у њима.

"Компанија ХБИС Србија, која брине о здрављу својих запослених и грађана локалне заједнице, одлучила је још почетком јуна, да Агенцији за заштиту животне средине донира аутоматску мерну станицу, чија је вредност 12 милиона динара. Агенција је донела одлуку о локацији и од данас, након завршених тестирања, подаци о квалитету ваздуха су доступни онлине у реалном времену", рекао је Чао Каисинг.

Постављањем аутоматске мерне станице представља, како је оценио Срђан Лалић позитиван пример другим компанијама које у оквиру своје делатности имају тешку индустрију.

Истакао је да ће на тај начин бити у могућности да превасходно себе контролишу, али и транспарентно прикажу квалитет ваздуха околине фабричког комплекса.

"Њеним пуштањем у рад добићемо бољу и квалитетнију слику о стању ваздуха у Смедереву. Она по спецификацији одговара свему што смо тражили, тако да ћемо моћи да пратимо сатне вредности тражених параметара. Са овом станицом Агенција врши мониторинг ваздуха на 39 места у Србији", закључио је Срђан Лалић.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи