Читај ми!

"Филантропија нема границе", дијаспора кључ успеха

"Филантропија нема границе" име је панела који истиче колико је важно да се се још више зближе дијаспора и организације у Србији у помоћи онима којима је потребна.

Светски, а наш, чини се, најчешћа асоцијација на легенду српске кошарке, Владе Дивца. Већи део играчке каријере провео је ван границе своје земље. Зато и зна колико је важно да су дијаспора и матица повезане.

"Највише сам срећан због људи који су имали бенефиције наше фондације, који су касније стали на своје ноге и онда су се и они прикључили томе и данас помажу људима", каже Дивац.

Као добар пример, готово неизоставна, Српска дијаспора у Америци. Она вуче дубоке и јаке корене, од Николе Тесле, Михајла Пупина и многих незнаних исељеника.

"Да би се још више охрабрила култура давања требало би да Србија усвоји политику подстицаја у САД. Српска дијаспора има пореске олакшице за донације. То значи да им је лакше да донирају тамо где живе него из земље из које су дошли", поручује амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић наглашава да је наш задатак у времену у коме живимо да пробудимо и ослободимо капацитет за сарадњу између Србије и српских исељеника.

У текућој години дијаспора је донирала милион долара у Србији.

"Кажу да је један од највећих боли људи када изгубе своју земљу и увек сам била захвална када сам била у дијаспори за све људе који су остали да живе на Косову. Дијаспора је потребна матици, матици је потребна дијаспора, тај мост мора боље да заживи", рекла је Ана Дивац из "Фондације Ана и Владе Дивац"

Да доброчиснтво нема границе потврђује и то да је Србија, у години пандемије, на светском индексу давања скочила са просечног 120 места на 48.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво