Читај ми!

Приказ дивизиона хаубица "Нора Б-52" у Нишу

Председник Александар Вучић присуствовао је у Нишу приказу рада дивизиона самоходних топ хаубица "Нора Б-52 М15". Поручио је да се компликује безбедносна ситуација у целом свету, као и у региону, и да Србија зато мора даље да развија и додатно снажи своје војне капацитете. Очекује да из Русије пре краја године стигну противоклопне ракете "корнет".

Александар Вучић је присуствовао на простору касарне "Мија Станимировић" у Нишу приказу рада дивизиона самоходних топ хаубица "Нора Б-52 М15", по теми "Дивизион у подршци пешадијским и оклопним јединицама у нападу".

Реализован је приказ дејства новоформираног хаубичко-топовског дивизиона Мешовите артиљеријске бригаде Војске Србије, формиран јула прошле године од самоходних хаубица "Нора Б52 М15" калибра 155 милиметара домаће производње, која спадају међу најсавременија артиљеријска оруђа у свету. Тиме је та бригада, након 35 година, добила ново наоружање.

У приказу је учествовало 12 самоходних хаубица, командно-извиђачко возило опремљено савременом осматрачком станицом, универзална покретна артиљеријска рачунарска станица и два специјализована возила за превоз и претовар муниције.

Приказ се састојао из три дела: први је маршевски, други заузимање позиција за дејство и трећи ватрена подршка јединицама копнене војске у нападу.

Током вежбе командно-извиђачко возило је заузело позицију која се у реалном дејству налази на 20-30 километара испред батерија хаубица, док је размак између појединачних артиљеријских оруђа од 500 метара до километар, али су током приказа због скучености простора раздаљине биле много мање.

Самоходне хаубице имају оклопљене кабине које посаду штите од пешадијског наоружања и дејства парчадне артиљеријске муниције, као и митраљез за противпешадијску заштиту и заштиту од нисколетеће авијације калибра 12,7 милиметара, као и бацачем димних кутија.

Дивизион је запосео положај и заузео положај за гађање за шта му је било потребно око три минута, што је 10 пута краће него код вучне хаубице 152 милиметра "Нора М84".

Време од уочавања циља до испаљивања првог пројектила је, захваљујући аутоматизацији читавог система, вишеструко скраћено и сведено на три до четири минута, за разлику од некадашњих 15 до 20 минута. Овим се смањује могућност да положај артиљеријских јединица буде откривен и да непријатељ дејствује по њима.

Самоходна хаубица "Нора Б52 М15" има могућност гађања у такозваном МРСИ режиму, што подразумева испаљивање више пројектила из једног оруђа под различитом елевацијом са истовременим падом на циљ, што знатно појачава снагу дејства артиљерије.

Ове самоходне хаубице могу да испале до четири пројектила у минуту. Након дејства по циљу, издато је наређење да се јединица премести у наредни очекивани реон и на нови ватрени положај.

У току је опремање Мешовите артиљеријске бригаде са још шест самоходних хаубица, односно још једним батаљоном, чиме би се заокружио процес формирања дивизиона и знатно унапредила оперативна способност бригаде и копнене војске.

Вучић: Kомпликује се безбедносна ситуација у целом свету

Председник Александар Вучић, који је данас започео други дан посете Нишавском округу, изјавио је након војног приказа да се компликује безбедносна ситуација у целом свету, као и нашем региону, и да Србија зато мора даље да развија и додатно снажи своје војне капацитете.

"Како би Војска Србије била довољан одвраћајући фактор за сваког потенцијалног агресора на територију Србије", рекао је Вучић.

Председник је пренео новинарима да му је на састанку са војним врхом предочен петогодишњи план и програм опремања, наоружавања, организације и попуне људства, у периоду од 2022. до 2027. године.

Вучић је рекао да су у том плану предложена огромна улагања у војску и да је о томе разговарао са министром Стефановићем, и да би најмање требало уложити преко 500 милиона евра више годишње него што се сада улаже, иако су потребе и захтеви војске да то буде 700 милиона евра више.

"То је дефакто још један војни буџет", додао је Вучић и напоменуо да ипак треба имати у виду сложеност ситуације.

"Немамо одлуку о увођењу обавезног војног рока"

Вучић је, на питање новинара око поновног враћања обавезе служења војног рока, рекао да има пуно проблема с тим, много отворених питања. "Немамо одлуку о томе, јер има више отворених питања", објаснио је он и додао да би то свакако било спасоносно за војску.

Вучић је указао да је, једно питање, на пример, од којег годишта ће да се примени војна обавеза, и да, ако се пресече и каже од 2004. или 2005. године, то би значило око 35.000 момака, број који војска у овом тренутку не може да прихвати, јер је капацитет до 10.000.

Ту се, додаје, онда поставља питање кога ослободити, а кога не, па и колико ће држава плаћати војнике, иако је то најмањи проблем, а онда и да ли команда обуке може да обучи војнике.

"То је само део питања у вези са овом стратешком одлуком. Знам да је већина становништва за ту одлуку, али има милион проблема о којима разговарамо, а тако разматрамо и значајно увећање плате за добровољно служење војног рока. Још вагамо између те две одлуке", нагласио је председник.

Вучић је рекао да свакако мора да се оснажи наша војска, која мора да има додатних минимално 5.000 војника. Рекао је да држава купује опрему, и да, на пример, неко мора да лети у тим авионима, а сада више нема довољно пилота, па нови људи морају да се шаљу на обуку.

Каже да ће сутра бити одржан састанак са целом наменском индустријом у Србији. "Наше наруџбине су од, наше наменске 200 милиона евра годишње, а мораће да иде преко 250 милиона само од домаће наменске индустрије, коју морамо да оснажимо", навео је Вучић.

Додао је да за многе наше производе војне индустрије постоји тржиште у целом свету.

Поред председника Вучића, приказу су присуствовали и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво