Читај ми!

Избегавајте петарде – повреде су тешке и остављају дуготрајне последице

Не прође зима, а да се макар једно дете не повреди петардама. Повреде су често тешке и остају дуготрајне последице. Ако сте већ решили тако да се радујете празницима са децом, поведите рачуна где купујете пиротехнику и како је користите.

Ближе нам се празници. Ватромет, разнобојне искрице и шаренило на небу, изазивају радост и узбуђење и код деце и код одраслих.

Анкетирани Београђани кажу да не купују петарде пошто су лоше по околину, људе и животиње и да они који их употребљавају треба да буду опрезни. 

Петарде углавном стижу из Кине, али у кинеским радњама их кажу нема јер нису намењене за малопродају пиротехничких средстава.

Продавнице које продају пиротехнику контролише инспекција, и то два пута годишње, а у децембру тврде и чешће. Проверавају да ли продавнице имају противпожарна врата и део магацинског простора, да ли се пиротехника безбедно складишти и да ли запослени имају положене испите за руковање пиротехничким средставима. Продаја на улици је забрањена.

"Због предстојећих празника који нам долазе интензивирали смо ту контролу око пијаца, у граду, око великих тржних центара где се из искуства наших од раније где су се појављивали продавци пиротехничких средстава, деловање Комуналне милиције у том смислу је да их кажњава за нелегалну продају и за све што затекнемо на тезги и испод тезге или из торбе одакле продају", рекао је Ненад Лакић, шеф одсека оперативног центра Комуналне милиције.

И сваке године, упркос упозорењима лекара и полиције, чујемо вест о макар једном детету које је повредила петарда.

"Најчешће је то неки период адолесценције 12, 13, 14 година, све више има мале деце од 5, 6 година којима родитељи сами дају петарде или тако нешто слично од пиротехничких средстава. Све је већи број одраслих зрелих људи који завршавају са ампутацијама прстију или више прстију, а понекада и ампутацијом шака", навео је пуковник др Ненад Степић, начелник клинике за пластичну хирургију и реконструкцију ВМА.

Повреде најчешће настају због неисправних пиротехничких средстава и нестручног руковања. Па ако баш не можете да им одолите, чувајте друге и себе и прочитајте упутство.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво