Читај ми!

Повереница за заштиту равноправности: Дискриминација оставља трајне последице на развој деце

Дискриминација оставља трајне последице у животу деце. Брига о деци је најважнији задатак друштва а и обавеза државе да обезбеди једнаке услове за њихов развој због чега ће у Скупштини Србије бити представљен извештај о дискриминацији деце, рекла је за РТС Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Поверенциа каже да грађани подносе приговоре најчешће на генерацисјку дискриминацију због чега је у Скупштини почетком године већ представљен извештај о дискриминицаији старијих грађана.

Када је реч о областима које су најважније за развој сваког детеа повереница истиче пре свега образовање, здраствену и социјалну заштиту као и спорт и културу који су важни за развој сваке особе.

"Много тога је урађено али најугроженија деца су и даље деца са инвалидитетом, сиромашна деца која живе у неусловним насељима, деца која болују од ретких болести. Здраствена заштита је за све веома битно јер није свима доступна на исти начим. Ту није реч само о деци из сиромашних породица већ и рецимо о деци која живе у селима где нема организованог превоза", објашњава Јанковићева.

Повереница каже и да је значајно повећан буџетски фон за лечење деце као и да је смањена  смртност код одојчади и мале деце.

"Када је реч о социјалној заштити морате да имате решене многе пратеће сегменте као што су рецимо пратиоци  деце са посебним потребама. Потпуно је другачија ситуација у великим градовима од оних у локалним сампоуправама. Ту није само реч о сиромашним срединама већ шта је постављено као приоритет", истиче Јанковићева.

Пружити подршку детету у најранијој фази живота је најважније, сматра Јанковићева, како би свако дете имало једнаке шансе за развој.

"Ковид је расветлио све те неједнакости и показао да немамо сви исте капацитет. И даље имате тежак положај деце која бораве у социјалнимн установама. Иако је смањен број деце која бораве у тим сутановама, народчито деце до 3 година, потребно је још радити", рекла је Повереница за заштиту равноправности.

Бранкица Јанковић је рекла да ће данас бити отворена изложба радова "Мост разумевања, међугенерацијска солидарност" кроз коју се деца уче да се различите генерације међусобно поштују а биће додељене и награде за најбоље фотографије и есеје на ту тему.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво