Читај ми!

Апликација "Светлост свитаца" – приказ логора Старо сајмиште из угла 14 средњошколаца

Средњошколци из целе Србије креирали су бесплатну апликацију под називом "Светлост свитаца", која пружа виртуелни приказ логора Старо сајмиште. Може да се користи од данас, јер је осмог децембра пре 80 година почела интернација жена и деце у логор.

Апликацију "Светлост свитаца" направило је 14 средњошколаца. Водила су их четири уметника, у четири радионице. Користили су и архивски материјал и сведочанства.

"Ја сам била у драмској радионици. Били смо 24 сата 14 дана заједно. Мислим да ми је то помогло психички да се спремим за факултет, а и за наставак живота јер мислим да је ово била прекретница у мом животу и да ћу се увек сећати и враћати на Старо сајмиште", каже ученица Пете београдске гимназије Невена Митровић.

Студент Факултета драмских уметности Адем Тутић истиче да су се суочавали са невероватно тешком темом која у људима производи највише туге и саосећања са жртвама.

"Са друге стране били смо и срећни када смо реализовали све своје идеје", наглашава Тутић.

Историчари указују на важност учења о Холокаусту и другим злочинима почињеним у Другом светском рату.

"Ова тема је јако важна у образовању. Доста је дезинформација које налазе своје место у јавном дискурсу и јавном говору", каже историчар Александар Тодосијевић.

Коауторка пројекта Бранка Павловић објашњава да апликација обухвата све битне аспекте, не само историјске, већ има и однос младих према Сајмишту данас.

"Ми смо се сви нашли у том једном необичном простору који је пун и конфликата, али и неке скривене лепоте", истиче Павловићева.

Испричан је само један део приче о Старом сајмишту. А свако ће, користећи ову апликацију и гледајући 27 видео записа, остављајући коментаре и фотографије које сам направи, допунити причу. Ускоро ће се појавити и на енглеском језику.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи