Читај ми!

Међународна акција откривања пијаних возача – подаци за Србију лоши, Француз ухапшен са 7,14 промила

У току је међународна акција у којој полиција у 30 земаља контролише учеснике у саобраћају на присуство алкохола и наркотика. Француска полиција ухапсила је мушкарца који је имао невероватних 7,14 промила алкохола у крви. Први подаци у Србији су врло лоши.

За само два дана акције у Србији откривено је 15 возача који су позитивни на неку од психоактивних супстанци.

Чак 11 возача је млађе од 25 година. Полиција је пронашла 329 пијаних возача, а 57 је задржано на трежњењу. Нажалост, ови возачи праве и додатне прекршаје.

"У само два дана имали смо неколико изузетно тешких саобраћајних незгода. У Инђији смо имали четири погинула учесника у саобраћају, имали смо незгоду са погинулим возачем бицикла у Алибунару и изузетно тешку саобраћајну незгоду у Новом Бечеју, где је осамнаестогодишњи возач управљао возилом без дозволе и под дејством алкохола и у тој незгоди млада женска особа је изгубила живот", наводи мајор Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције МУП-а.

Блага казнена политика је општа карактеристика. У тежа кривична дела спадају вожња под дејством алкохола и психоактивних супстанци, а казне су готово симболичне.

"Пример насилничке вожње јесте вожња са више од два промила и за тај прекршај следује казна притвора у трајању од 30 до 60 дана уз казнене поене и забрану управљања моторним возилом од девет месеци", објашњава мајор Раденковић.

Стручњаци сматрају да су неопходне строже мере

Стручњаци задужени за безбедност у саобраћају и надлежно министарство сматрају да су неопходне строже мере.

Министар полиције Александар Вулин верује да неће бити боље докле год свако ко пијан и дрогиран седне за волан не буде санкционисан за покушај убиства.

Верује да неће бити боље и док не буде уведена мера трајног одузимања возила за вожњу у пијаном стању, као и док не буде уведена мера трајног одузимања возачке дозволе.

Појачана контрола саобраћаја на алкохол и наркотике спроводи се до 12. децембра истовремено у 30 европских земаља.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи