Читај ми!

Владика Григорије: У разговору са Фон Крамон нисмо се ни осврнули на организацију СПЦ

Епископ диселдорфски Григорије, изјавио је да током његовог састанка са посланицом Европског парламента Виолом фон Kрамон, у разговору није помињана тема структуралне организације Српске православне цркве, као и да је сагласан са саопштењем Информативне службе СПЦ.

Виола фон Крамон је, након што је на свом Твитер налогу објавила да је разговарала са владиком Григоријем, у преписци са корисницом те платформе навела да "Српска православна црква не постоји" и препоручила јој да разговара са епископом.

"Не желећи да се уносимо у даље спекулације око тумачења њеног личног става, а ради спречавања потенцијалног збуњивања заинтересоване јавности, наглашавамо још једном да се у разговору нисмо ни освртали на овакве теме, те да смо у потпуности сагласни са саопштењем Информативне службе СПЦ у вези са положајем наше епархије у оквиру целине наше помесне Цркве", пише у саопштењу владике Григорија.

Епископ, такође, каже да је из медија упознат са садржајем "објављеног па избрисаног" коментара Виоле фон Kрамон у вези са структуралном организацијом Српске православне цркве, објављено је на сајту Епархије диселдорфске и целе Немачке.

Фон Kрамон, која је известилац Европског парламента за KиМ, је након што је на свом Твитер налогу објавила да је разговарала са епископом диселдорфским Григоријем, у преписци са корисницом те платформе навела да "СПЦ не постоји".

Виола фон Крамон је, наиме, коментаришући једну од објава у преписци, а у којој се каже да је Српска православна црква "про-руска" и да би било сјајно да се то промени.

"Не постоји Српска православна црква, то су аутономне епархије, за разлику од Kатоличке цркве. Разговарајте са епископом и бићете изненађени", написала је Фон Kрамон.

Српска православна црква је, у одговору Виоли фон Kрамон, поручила да СПЦ у Немачкој постоји и то као део једне недељиве аутокефалне Српске Патријашије, те да и Устав СПЦ и њене уредбе важе и на територији Немачке, као и било где на њеном канонском подручју.

"На основу Устава Српске Православне Цркве одговарајуће црквене власти постављају и разрешавају управе свих тела и органа, а Свети Архијерејски Сабор поставља и по потреби разрешава епархијског архијереја", наводи се у саопштењу.

Из СПЦ су, такође, навели да су поводом објаве Фон Kрамон примили велики број оштрих негодовања.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи