Читај ми!

Млади у Нишу са премијерком о радној пракси и волонтирању

Млади Србије разговарали су у Нишу са председницом Владе Аном Брнабић, министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Даријом Кисић Тепавчевић и државним секретаром Министарства омладине и спорта Миланом Савићем о новим законима о радној пракси и о волонтирању.

У оквиру пројекта "Дијалог младих са премијерком" они су изнели своје предлоге за нову Националну стратегију о младима, као и предлоге за већу подршку активизму и волонтеризму. Важна тема су биле и стручне праксе.

"Имамо различите захтеве, првенствено да се омладински радници препознају и дефинишу у Закону о младима, као и да се дефинишу локални Савети за младе као обавезни", каже Емилија Миленковић, Удружење младих "Наш свет – наша правила" Врање.

Маша Врачар из Кровне организације младих Србије каже да ће тражити начине како да млади утичу на доношење одлука на локалном нивоу, како утичу на расподелу буџетских средстава, на који начин се млади информишу.

"Треба да се ради на промоцији волонтирања и треба да се направи посебна е-евиденција, како би се волентерске активности на прави начин евеидентирали, како ту не би долазило до злоупотребе волонтерских активности", додаје Марко Недељковић, Кровна организација младих Србије.

Премијерка каже да су Национална стратегије, као и три Закона о младима, веома важни за Владу и да се на томе ради.

"Ми смо оформили на Влади Савет за младе, представници КОМС-а учествују у раду Савета, оформили Националну академију за јавну управу што мислим да је посебно важно, тако да сада млади обучавају градоначелнике, председнике општина о томе шта све треба да ураде за младе", нагласила је Ана Брнабић, председница Владе Србије.

Ово је трећи сусрет председнице Владе и младих, коју је Кровна организација младих Србије организовала од 2019. године.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је покренута јавна расправа о Нацрту закона о радној пракси, као и да је завршена радна верзија Нацрта закона о волонтирању.

Говорећи о Нацрту закона о радној пракси, Кисић Тепавчевићева је навела да се тај закон први пут уводи у правни систем Србије и да је његово доношење начин да се прекине зачарани круг неискуства младих, с обзиром на то да након завршетка школовања немају радног искуства, које је често услов за заснивање радног односа.

Када је у питању волонтирање, подсетила је да је Закон о волонтирању донет пре више од 10 година и да је у току процес доношења потпуно новог закона.

Циљ доношења новог Закона о волонтирању је унапређење правног оквира за волонтирање у Републици Србији, подстицање свих категорија грађана, а посебно младих за укључивање у волонтерске активности.

Кисић Тепавчевићева је нагласила и да су млади данас, у дијалогу са представницима Владе Србије, показали енергију, ентузијазам, знање и организованост и да јој је било велико задовољство што је са њима имала продуктивну дискусију.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се