Читај ми!

Нема предаха за младе информатичаре, још четири медаље у низу

Школа од посебног националног значаја још једном је оправдала улогу која јој је додељена. На Балканској олимпијади из информатике ученици Математичке гимназије освојили су четири медаље. Кажу да је то добар увод у такмичења која их тек очекују ове године.

Злато, сребро и две бронзе – скор је ученика Математичке гимназије на Балканијади из информатике.

Низу од 600 медаља са међународних такмичења додали су још четири. Резултати – очекивани.

"Припремао сам се баш добро да добијем злато, није баш да сам сто посто био сигуран да ћу добити златну медаљу, али ту је било негде пола-пола и срећан сам што сам успео да освојим.  Задаци се оцењују на основу тога колико су нам програми који се решавају брзи и ефикасни", каже Јован Бенгин, који је освојио златну медаљу.

"Има два дана од по пет сати и сваког дана радимо три задатка. Сматрам да сам првог дана лоше урадио, али сам другог дана успео да урадим доста добро, тако да сам 'ушао' у сребро", рекао је "сребрни" Матеја Вукелић.

Неки су се такмичили и од куће, а наша екипа на Математичком факултету. Зато је и контрола била строга.

"Нема никаквих потешкоћа око такмичења онлајн, то смо се већ уходали, већ две године тако радимо. Имамо снимање екрана и снимање лица, тако да се осигура да нико не вара и да су резултати легитимни", каже Филип Бојковић, који је освојио бронзу.

Ипак, недостаје живи контакт са вршњацима.

"Сви бисмо волели да путујемо негде и да видим како стоје друге земље, да видимо видике других људи, њихову културу", каже Александар Вишњић. 

Предаха нема. Управо је почела Међународна олимпијада метропола. И наравно, надају се новим медаљама.