Читај ми!

Све више убијених жена, да ли су жртве због ћутања или што неко није добро радио свој посао

Од почетка године убијено 16 жена. Удружења апелују на институције да хитно реагују по пријави насиља над женама.

Међународни дан борбе против фемицида обележава се на дан масакра у Монтреалу, када је наоружани нападач убио 14 студенткиња Политехничког факултета.

У Србији је од почетка године убијено 16 жена и било је још толико покушаја. Свака четврта убијена жена обраћала се за заштиту надлежним институцијама.

Симболично, црвене ципеле подсећају да их више нема међу нама. Убијене жене биле су нечије ћерке, сестре, мајке. Постале су жртве због ћутања, скривања или зато што неко није добро радио свој посао.

"У једном случају је остало седморо деце од којих је једно с инвалидитетом где је отац убивши мајку извршио саоубиство. Сада су деца остала на терет те исте државе која није учинила ништа да им заштити мајку", каже Сабина Таловић, активисткиња отвореног центра Бонафиде из Пљеваља. 

Навела је и други случај, према њеним речима можда још тежи, где је девојка од 19 година, са својим оцем упорно месецима пријављивала насилника који је имао и дебео досије.

Нажалост, ти случајеви нису изузеци. Када се насиље дешава у малој средини, склоној предрасудама, жена тешко пријављује насилника.

"Зато што немају поверење неких од институција, на жалост морам да поменем Центар за социјални рад", каже Светлана Сарић, координаторка СОС телефона за жртве насиља из Власотинаца.

Према њеним речима, жене пријављују насиље полицији, јер имају изузетну сарадњ са полицијом.

"Полиција реагује, али док дође до коначног решења жена одустане. Не само због себе не само због партнера и због породице, него и због окружења које жену осуђУје", каже Сарићева. 

Званична статистика о броју убијених жена у Србији не постоји. О таквим трагедијама јавност сазнаје из медија, а у протеклој деценији било их је најмање 350. Свака четврта убијена жена, тражила је помоћ и заштиту институција.

"Ми морамо спеечити да се такви пропусти дешавају и даље. Заштитник грађана је 2016. године, анализирајући односно поступајући контролишући рад институција у 14 случајева фемицида, утврдио пропусте у 12. На жалост ми можемо и данас да видимо неке од тих пропуста да се понаваљају и то је оно што мора, заправо да се стане томе на пут", каже Ведрана Лацмановић из Аутономног женског центра.

Зато позивају институције на одговорност и захтевају да се установи да ли је било пропуста у поступању по пријавама и да санкционишу одговорне.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи