Читај ми!

Хоће ли власници локала у Кинеском тржном центру на Новом Београду сами плаћати обнову након пожара

Кинески тржни центар на Новом Београду пре скоро четири месеца изгорео је у пожару. Шта се у међувремену догађа са трговцима који су баш у ово време најинтензивније радили и да ли је могућ њихов план да сами обнове простор у коме су радили?

Неки трговци су робу изложили у привременим контејнерима на паркингу испред Кинеског тржног центра. Ту ће бити, кажу, док им се изгорели локали не реновирају.

Сваке зиме пред Нову годину зараде више него обично, али сада страхују да ће и овако мали промет робе бити још безначајнији. С обзиром на то да нема много муштерија, трговци разврставају робу.

У објекту има људи, али мало ко се задржи поред тезге. Они који, ипак, купују, највише траже новогодишње јелке, сијалице и остале новогодишње украсе.

"Не очекујем много људи за Нову годину, хладно је и киша је, неће бити много", истиче једна од продавачица.

"Последњих година заиста лоше, једва покријемо трошкове. Сада ће бити још већи због пожара, изгорело је пуно робе, тешко је", поручује Шен Хонг, председник Удружења власника локала.

Пре су за један контејнер робе плаћали око 3.000 до 4.000 долара, а сада и 10 пута више.

"Највећи проблем је што власници локала нису сада добро ситуирани да могу све то да плате", додаје Шен Хонг.

Скоро половина од нешто више од 400 локала не ради. Реконструкција још није почела, а финансираће је сами власници локала који тренутно траже најповољнију понуду.

Званичан одговор од институција нисмо добили, а трговци се надају да ће им град помоћи. Планирају да изгорели део објекта буде реконструисан до маја или јуна и тада ће се вратити у старе локале.