Читај ми!

Ђоковић: Желим да се оградим од "позиције" и "опозиције", увек сам се трудио да будем аполитичан

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић огласио се поново на Инстаграму и поручио да му смета што човек не може да истакне свој лични став и мишљење о основним елементима за живот и здравље, а да не буде "обележен" као левичар, десничар, опозиционар, демократа, напредњак, социјалиста...

Новак Ђоковић се поново огласио на свом профилу на Инстаграму, уверен, како је рекао, у огроман значај еколошких тема за све.

"С обзиром на актуелне грађанске протесте широм Србије који указују на неопходност озбиљног и конкретног приступа у вези са важним еколошким питањима одлучио сам да се јавно обратим, уверен у огроман значај ових тема за све нас", написао је Ђоковић, који се и јуче огласио на тему заштите животне средине.

Свестан је, каже, да постоје и други захтеви који се чују на протесту, а који имају политичку конотацију.

"Увек сам се трудио да будем АПОЛИТИЧАН"

"Желим да се оградим од 'позиције' и 'опозиције', политичких струја било које врсте. Увек сам се трудио да будем АПОЛИТИЧАН. Смета ми што човек не може да истакне свој лични став и мишљење о основним елементима за живот и здравље као сто су Ваздух, Вода и Храна, а да не буде 'обележен' као левичар, десничар, опозиционар, демократа, напредњак, социјалиста итд", сматра Ђоковић.

Упркос томе, како је додао, лично бира да изађе у јавност и каже шта мислим о одређеним темама за које сматра да су веома важне.

"Нисам се устручавао у прошлости да заузмем став и борим се за тенисере и спортисте којима је неопходан глас и помоћ од неких 'звучнијих' имена у нашем спорту. Иако ми се то често 'обило о главу' у контексту медија и осуде/критике, коју сам неправедно добијао и настављам да добијам и даље, нећу одустати да се борим за правду и истину", поручио је Ђоковић.

"Ја сам човек пре него што сам спортиста"

Захвалан је што има свест о томе и труди се да се придржава правих животних вредности и начела за које сматра да су основа живота сваког појединца и здравог друштва.

"Чујем коментаре - што се један спортиста 'меша тамо где му није место', али ја сам човек пре него што сам спортиста или било шта друго. Као свако други", напомиње Ђоковић.

У професионалном тенису да би достигао врхунски ниво резултата, и остао на том нивоу више година, додао је, неопходно је водити рачуна о здрављу у сваком смислу.

"Све што се дешава у животу спортисте - храна, одмор, тренинг, ваздух, вода, опоравак , начин размишљања, емотивно стање, карактерне особине, утиче директно на коначан спортски резултат. Кроз сопствено искуство увиђам колико је свест о себи и холистички приступ здрављу допринео на дуговечност моје каријере и резултате које бележим. Више од свега, та свест утицала је на позитивне промене у мом животу и начину на који живим и како се осећам у свом телу", указао је Ђоковић.

"Имам право да поделим своје мишљење, квалитет ваздуха је лош"

С обзиром на досадашње лично искуство које има и одређено знање у области здравља које је стекао кроз каријеру и живот, истакао је Ђоковић, осећа да има право да подели своје мишљење о тој теми са људима.

"Квалитет ваздуха у Београду (а и широм Србије) је забрињавајуће лош, већ деценијама уназад. Квалитет воде и хране је исто упитан. То су основни елементи за здравље човека и екосистема. Ако радимо на томе да у нама влада оптимално стање здравља и здрава средина, онда ће се трансформисати и наш живот на боље. Када би искористили енергију коју трошимо на спорт, политику, друштво, музику, и остале ствари, у ЗДРАВЉЕ , где би нам био крај?", закључио је Ђоковић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво