Читај ми!

Бољи услови за уметничке факултете, уз нови простор стижу нова опрема и нови програми

У градњу нових зграда 16 факултета биће уложено 135 милиона евра. Бољи услови за рад потребни су пре свега факултетима примењених и музичке уметности, за које су расписани и конкурси за архитектонска решења. Изградња би требало да почне крајем наредне године. У нови простор, треба да стигну и савремена опрема и нови студијски програми.

Говорећи о уметницима, Стефан Миленковић, који је и гостујући професор на Факултету музичке уметности, каже да су живи чувари традиције.

"Ми преузимамо на себе дословно својим телом, својим духом, својим срцем једну историју, која траје већ столећима пре нас. И не само што је делимо са публиком, него имамо задатак и да их преносимо и другима након нас, јер без тога то је музејска уметност на неки начин", истиче Стефан Миленковић.

Према његовим речима да би посао обављали на најбољи могући начин, младим талентима су потребни и добри услови за студије.

Уметнички факултети кубуре пре свега са инструментима, материјалом, простором.

Факултет примењених уметности на пример, налази се на четири локације. Простор је идентичан више од седам деценија.

Бојана Крстић, студент четврте године ФПУ поручује да имају четири функционална точка, јер нема ни места ни утикача за више, а има једанаесторо студената.

Њена колегиница, студенткиња треће године ФПУ, каже да је опрема стара, стално се квари, и онда то морају да поправљају студенти, или родитељи студената.

Зато се много очекује од најављене изградње.

"Нешто што ће апсолутно побољшати услове, задржаће вероватно и студенте који планирају да одлазе на нека друга места да студирају, да ће студенти одмах на почетку знати шта је то што их очекује и радиће и са најсевременијим и алатима и пресама и штампом", истиче декан Факултета примењених уметности, вајар, проф. Горан Чпајак.

На Факултету примењиних уметности школује се око 900 академаца, док музичку уметност тренутно изучава хиљаду младих. Годишње одрже око 300 бесплатних концерата.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи