Читај ми!

Са којим се ризицима особе са инвалидитетом и даље суочавају

У Србији живи око 700.000 особа с инвалидитетом. Свега девет одсто њих је запослено, суочавају се с повећаним ризиком од сиромаштва, бројне су преопреке због којих тешко остварују своја права, упозоравају на Међународни дан особа са инвалидитетом.

Некадшња првакиња државе у плесу, од 16. године ни корак више није направила. Необјашњива болест везала ју је за инвалидска колица али од својих снова није одустала. У индексима доктора психологије и мастер енглеског језика, готово све десетке.

"Ја сам себи говорила - можеш ти то, можеш успети у животу, напредовати, не може те ништа спречити, не постоје границе, не постоје препреке у животу, само треба наставити даље и борити се", каже Јелена Товаровић из Шапца.

Са две високошколске дипломе, Јелена је добила посао у градској управи у родном Шапцу. Многима, међутим, ни магистратура нити докторат не олакшавају пут до запослења.

"Током пандемије, оно што је јако важно, није било у овој популацији особа с инвалидитетом значајнијег процента оних који су остали без посла као што је то билоу општој популацији и то је нешто што морамо нагласити, што говори о томе да ипак се нешто мења у свести послодаваца", рекла је Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације особа с инвалидитетом.

"Србија без баријера" је кампања која има циљ да друштво учини приступачнијим особама с инвалидитетом - кроз бољи приступ информацијама, институцијама, јавном превозу...

"У току ове године за различите пројектне активности издвојили смо укупно 430 милиона динара а када је у питању подршка предузећа за професионалну рехабилитацију 625 милиона динара", каже министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Православна црква је за слепе и слабовиде вернике снимила на ЦД-у псалме Давидове а то ће учинити и за Свето писмо Старог и Новог завета, каже патријарх Порфирије.

"Да као најмањи дар и као један од камичака у осталом нашем труду дарујемо онима који сами не могу да читају како би псалми Давидови били најбољи могући дурбини који нас воде ка смислу, а то значи и ка богу и ка другом човеку", рекао је патријарх.

Савез слепих и слабовидих Србије, на Међународни дан особа с инвалидитетом обележава 75 година рада и пола века постојања највеће библиотеке за слепе у региону. Заслужнима за подршку доделили су повеље. Једну је добила и наша кућа.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво