Читај ми!

Све већи број пензионера закључује уговор о доживотном издржавању – на шта треба обратити пажњу

Епидемија коронавируса повећала је неизвесност међу старијима и када је реч о наслеђивању имовине. Због страха да ће остати сами, немогућности да брину о себи, али и жеље да на време реше животна питања, све већи број пензионера одлучује се да закључи уговор о доживотном издржавању. И адвокати и нотари саветују им да буду опрезни.

Старост је сама по себи тешка, а уз болест и ниске пензије, постаје још тежа. Пензионере плаши и да ли ће имати некога да им помогне када им буде најтеже. Зато многи, још док су у пуној снази, одлучују да нађу неког ко ће о њима бринути, у замену за некретнину.

Потписивање уговора о доживотном издржавању обавља се код јавног бележника. Свака страна има своја права, али и обавезе.

"Након што им се све објасни, уговор се јавно прочита пред странкама, након тога се оверава. Постоји још једна посебна обавеза јавног бележника, а то је да упозори странке да та имовина, којом је располагао прималац издржавања, не улази након његове смрти у његову заовставштину. То значи да његови наследници неће моћи да га наследе", каже Нина Штиглић, јавна бележница.

Ипак, чланови породице често покушавју да пониште те уговоре.

"Првентивно је јако корисно пре потписивања уговора ангажовати судског вештака-неуропсихијатра који би дао своје мишљење да ли је прималац издржавања способан да разуме значај тог уговора и уопште има пословну способност, јер је најчешћи аргумент наследника покојника, тј. прималаца издржавања да прималац издржавања није био способан да разуме тај уговор. На овај начин се тај аргумент увелико ослаби и странка у поступку има мале шансе да успе", објашњава Ненад Васић, адвокат.

Пензионери су често и жртве оних који би лако да се домогну некретнине, не поштујући свој део уговора.

"Присуствовао сам једном тужном разговору где се старица, која је била прималац издржавања, пожалила да јој даваоци издржавања скоро годину дана нису доносили кувано јело. Доносили су јој само хлеб и млеко", додаје адвокат Васић.

"Мој најважнији савет свима који желе да закључе уговор о доживотном издржавању је да добро размисле са ким ће га закључити. Зато што успостављате један трајан однос, који је веома личан. То је лице које треба да се брине о вама, не само материјално да вас издржава", поручује јавна бележница.

Савет је и да се склапање уговора заведе као забележба на непокретности у земљишним књигама, јер се дешава и да пензионери понекад склопе по два или три уговора, па кад умру, настане спор међу даваоцима издржавања око имовине.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара