Читај ми!

Комеморација Милутину Мркоњићу у Скупштини Србије

Комеморација почасном председнику СПС-а, некадашњем министру, потпредседнику Народне скупштине, посланику, инжењеру, првом директору ЦИП-а Милутину Мркоњићу одржана је у Скупштини Србије.

Лидер Социјалистичке партије Србије и председник Народне скупштине Ивица Дачић на почетку обраћања је рекао да му је тешко да држи говор, али, како је рекао, мора јер је то најприкаднији начин да се "последњи пут поздравимо".

"Милутин је био и комуниста и социјалиста и друг и господин, био је највећи друг међу господом и највећи господин међу друговима. Све је то био, а изнад свега био је градитељ ове земље", рекао је Дачић.

Навео је да је Мркоњић био симбол најбољег ове земље, истичући да је од 1971. године када је постао инжењер, живот посветио градитељској мисији као животној идеји и био је најбољи у томе.

"Достигао је врх у свему чиме се бавио, био је први генерални директор ЦИП-а, члан Владе, министар, посланик, потпредседник Скупштине. Знам да га места нису занимала, осим када је требало помоћи својој земљи", навео је Дачић.

Пројекти су, рекао је Дачић, били живот Милутина Мркоњића и преко њих је нашао спону са временом Александра Вучића.

"У својим најтежим данима после бомбардовања, Србија је имала Мркоњића да командује обновом. У свету и данас не могу да схвате како се једна земља тако брзо обновила", рекао је Дачић и додао да је само то урадио заслужио је да га памте.

"У име нас који ћемо га заувек памтити, у име социјалиста и породице и његових најмилијих, у име целе Србије желим да нашем Мрки још једном кажем огромно хвала за све што је урадио за своју земљу и народ", рекао је Дачић.

Мркоњић ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана, уз звуке песме о његовој Чубури и мајци, додао је Дачић.

"Отишла је једна легенда, али успомена на човека живи док траје сећање", истакао је Дачић.

Вучић: Мрка био у свему посебан, један пројекат носиће његово име

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Милутин Мркоњић био у свему посебан човек, невероватне енергије који је веровао у градитељство, градио путеве, мостове, радовао се сваком новом километру пута, повезивао антагонизме.

Вучић је навео да ће наредних дана изаћи са иницијативом да један од најважнијих пројеката који је Мркоњић започео, добије име по њему.

"Мркоњић је имао нешто изузетно, другачије, различито. невероватну енергију и фантастичан шарм који, ма колико се неко трудио, нико од нас не може да има", рекао је Вучић.

Нису његове функције биле важне, он је био важнији од места којем је био, рекао је Вучић и додао да је Мркоњић као директор ЦИП-а могао да окупи све директоре јавних предузећа и политичаре, и који можда нису били у најбољим односима.

Додао је да је Мркоњић имао неограничену машту, снове, циљеве, веровао у градитељство, волео мостове, градио их, градио путеве и онда када му нико није помагао, прихватајући на себе сваку кривицу и где је није било када је новца недостајало свуда.

"Увек је ствари гурао напред, јурио, инаџија, пркосник. И када неко каже да је био прави Београђанин... Ја бих рекао да је био прави Србин, из сваког дела Србије, једнако је припадао свима", рекао је Вучић.

Додао је да је Мрка био човек са огромним бројем пријатеља, који су га ценили, уживали у његовом духу, следили његове снове.

"Носећи у себи вечни шарм Црвеног крста, мангуплук београдске калдрме, Мрка је освојио живот и сваког кога би срео. Зато и данас не могу да кажем да је отишао и као да могу да чујем како, кроз промукли глас, каже – сине, само гурај", рекао је Вучић.

Додао је да ће настојати да се Мркоњићу одужимо за све што је урадио, те да ће наредних дана изаћи са иницијативом да један од најважнијих пројеката који је започео добије име по њему, у нади да ће то сви прихватити.

Дивац: Мркоњић користио политичку моћ да помаже људима

Прослављени бивши кошаркаш Владе Дивац рекао је на комеморацији да је Мркоњић своју политичку моћ користио да помаже другим људима.

"Своју политичку моћ је користио да помогне људима. Захваљујући њему, успели смо да усвојимо ћерку, јер сам ја тада био окарактерисан као државни непријатељ. Успео је да нас споји са њом, и ја и моја породица му то нећемо заборавити", поручио је Дивац на комеморацији.

Навео је да су су Мркоњић и он били на супротним политичким странама и да су се њихови ставови толико разликовали да је он радио све што је у његовој моћи да партија Милутина Мркоњића оде са власти.

"Све друго смо имали заједничко – земљу, вредност и лојалност. Мрка је био лојалан и када је био на врху и на дну. Моје сећање на њега се увек односило на ову особину", рекао је Дивац.

Како је додао, то је јако ретка особина, а живот нас учи да све што је вредно, то је и ретко.

"Колико смо људи дотакли је једино вредно живота", подвукао је Дивац. 

Мркоњић ће бити сахрањен данас у 15 сати у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Милутин Мркоњић, некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај, почасни председник СПС-а и народни посланик преминуо је 27. новембра у 80. години на Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво