Читај ми!

Подршка и помоћ неопходни за квалитетнији живот особа са мултипла склерозом

Удружење мултипле склерозе у Књажевцу постоји дуже од 17 година, има четрдесетак чланова и окупља не само оболеле од мултипле склерозе, већ и људе са другим облицима инвалидитета. Пре пандемије ковида окупљали су се у просторијама удружења. Сада су принуђени да већину уобичајених активности обављају код куће. Ипак су, како кажу, успели да се прилагоде новим околностима и наставе борбу за квалитенији живот упркос болести која им намеће многа ограничења.

Педесетогодишња Зорица Ђорђевић са мултиплом склерозом бори се већ неколико година. Важан део њене радне терапије је израда сувенира.

"Ја сам у пензију отишла као обућар, радила сам са кожом, после сам научила ову квилинг технику. Радим у кући због ове пандемије, наше удружење, наша дружења, наше терапије које имамо - то је све јако, јако добро", рекла је пензионерка Зорица Ђорђевић.

За своје чланове, али и за све остале који имају проблеме са покретљивошћу, Удружење је од недавно обезбедило неопходну физикалну терапију.

Они са којима је екипа РТС-а разговарала кажу да се већ после прве терапије осећају боље.

"Долазе до добијања снаге, да могу самостално да се крећу и самостално да обављају нормалне функције. То је оно што је њима најпотребније", рекао је Милан Васић, терапеут традиционалне кинеске медицине.

Сала за вежбање опремљена је новцем од продаје сувенира израђених у удружењу.

"Радимо на томе да људи схвате зашто је удружење добро, јер ми тамо не причамо само о болести. Тамо се могу сазнати и неке потребне информације. Добро је рећи од чега болујеш јер можеш нешто и сазнати", истиче Ана Ранђеловић, председница Удружења мултипле склерозе Књажевац.

Низом различитих мера локална самоуправа настоји да олакша живот особама са инвалидитетом и њиховим породицама.

"Наша услуга 'помоћ у кући' обилази све особе са инвалидитетом на територији наше општине, стипендирамо све ученике и студенте који имају неки инвалидитет и трудимо се да сваку јавну установу и сваку јавну површину учинимо приступачном особама са инвалидитетом", каже Бранислав Јосифовић, заменик председника општине Књажевац.

Удружење мултипле склерозе недавно је донацијом добило рампу за своје возило што ће им умногоме олакшати превоз кад год им буде потребан.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво