Читај ми!

РТС на тренингу Јединице за обезбеђење личности

Пресретање колоне возила председника Србије код Топчидерске звезде, познато као случај "Бентли" пре неколико година или случај аутомобила у којем је био премијер Ђинђић код хале "Лимес", имали би можда другачији исход да за воланом нису били обучени људи. Екипа РТС-а била је на једном од тренинга припадника Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката МУП-а.

Свако возило на путу потенцијална је претња. На свакој раскрсници повећана пажња. Ништа не сме угрозити живот председника Владе, министара и осталих штићених личности у возилу.

Обука је напорна, јер на путу не сме бити изненађења.

Командант јединице, пуковник полиције Дејан Стефановић каже да су штићена лица, када се налазе у возилу, као и сви остали учесници у саобраћају, изложени одређеним безбедносним ризицима.

"Да би те ризике, односно последице тих ризика свели на минимум, Јединица придаје посебну важност стручном усавршавању и оспособљавању возача специјалних возила кроз обуку технике и тактике вожње. Наведена обука се спроводи по највишим стандардима и принципима, чиме се стварају услови за успешно обављање постављених задатака", истиче Стефановић.

За увежбавање се користе старији аутомобили, али нема мање снаге. Обуком руководе искусни инструктори, који су своје знање стекли и ван граница Србије.

"Суштина обуке возача специјалних возила јесте да у сваком моменту у свакој кризној ситуацији благовремено реагује и отклони сваку опасност која му се нађе на путу, а то се пре свега постиже тренинзима свакодневним и вожњом коју радимо", наглашава инструктор мајор полиције Милорад Тојагић.

Према његовим речима, то значи да возач током обуке мора да овлада техником и тактиком вожње.

Возач је тај чија пажња мора бити на највишем нивоу, колико год да траје пут од тачке А до тачке Б.

"Позорност возача мора да буде увек на највишем нивоу пошто од њега зависи живот штићеног лица, живот целог ескорта, наравно и осталих учесника у саобраћају, јер његовом реакцијом спашавају се туђи животи", поручује мајор полиције Милорад Тојагић.

Шта кад на путу наиђу возила под пратњом  

Закон о безбедности саобраћаја на путевима прецизирао је како возачи треба да се понашају када наиђу возила под пратњом.

У члану 107. се, између осталог, наводи да је возач који на путу сусретне или га сустигне возило, односно возила под пратњом, дужан да пропусти та возила, да им омогући мимоилажење и претицање.

Командант јединице, пуковник полиције Дејан Стефановић каже да је Јединица за обезбеђење одређених личности и објеката посебна јединица полиције МУП-а, намењена спровођењу мера безбедносне заштите према одређеним лицима и објектима.

Што су возачи те јединице обученији, то је и штићена личност безбеднија. Зато је важно везати појас и уживати у сигурној вожњи.  

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара