Читај ми!

У Београду 10.000 улица променило назив, станари за то сазнају преко рачуна

У последњих неколико месеци више од 10.000 улица у Београду променило је назив. Зато, кад вам стигне рачун Инфостана, обавезно проверите који је назив улице наведен. Можда живите у новој, а још нико није окачио нову таблу на зграду.

Годинама се на рачунима станара Улице бежанијских илегалаца мењао само износ који треба да плате, а онда су, када је стигао октобарски рачун Инфостана, сазнали да више не живе у истој улици.

"Нисмо знали него овако кад шетамо видимо да је промењен назив улице. Нико нас није обавестио, ја сам 30 година овде, ова је остала Бежанијских илегалаца, а све ове остале су измењене", каже једна од станарки.

Игор Ћурчић из ЈКП "Градско стамбено" каже да није њихов задатак да обавесте станаре о промени.

"Крајња информација до њих долази када дођу рачуни, ми их не обавештавамо, наше је само да променимо када видимо нови назив улице у Републичком геодетском заводу", истиче Ћурчић.

Ко треба да обавести станаре 

Чији је задатак да стави нову таблу и обавести станаре о промени имена улице? Према Закону о просторним јединицама и Адресном регистру, локална самоуправа обавештава Катастар о промени. Катастар то потом уноси у базу података. Локална самоуправа затим обавештава грађане, а табле би требало да постави надлежни градски секретаријат.

Теорија је једно, а пракса друго. Ни станаре Улице Милорада Умљеновића на Вождовцу, нико није обавестио да им је улица у којој живе променила име.

"Промена из Милорада Умљеновића 29 у Игњата Јоба 37 није јасна, јер Милорада Умљеновића и даље постоји. Као што се сада зове Игњата Јоба могло је и Растка Петровића, то је улица са доње стране зграде, није јасно", напомиње професионални управник Дејан Вујичић.

Таблу са новим називом поставили су сами станари. Можда Секретаријат за стамбене и комуналне послове није стигао јер је претходних месеци више од 10.000 улица добило нови назив.

Збуњени и управници 

Управници зграда кажу да су збуњени, али да знају да није њихов посао да обавештавају институције о промени назива улица, нити власнике станова.

"Чудно ми је да ја као управник идем и обавештавам власнике станове да је назив промењен, а онда све то носим у неке институције, и када је реч о комуналијама, о ЕПС-у, полицији", наводи управник Вујичић.

Зато, кад вам стигне рачун, проверите обавезно како вам се улица зове. Можда је променила име, што значи да у документима сада стоји погрешан назив. Добра вест је да нећете одмах морати пред шалтер, јер док вам неки лични документ не истекне, не морате да мењате адресу.