Читај ми!

Нова верзија роботизованог "малог Милоша" ускоро део наоружања ВС

У погонима Наменске производње у Трстенику, министар одбране Небојша Стефановић упознат је са процесом изградње и модернизације беспосадне даљинске станице "мали Милош". Наглашено је да ће нова верзија тог роботизованог борбеног возила, које се користи као подршка у извиђању и за ватрена дејства у небезбедним зонама и на сложеним теренима, бити ускоро део наоружања Војске Србије.

Овај пројекат заједно развијају Војнотехнички институт и Наменска у Трстенику, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Министар одбране је изразио задовољство што се упознао са процесом производње "малог Милоша" - беспосадне, даљински управљиве станице.

"Али ни он више није тако мали, пошто је његова последња верзија В2, која ће ускоро бити у наоружању Војске Србије, виђена је на сајму Партнер", рекао је министар.

"Веома значајно је да се у јавности често виде средства која праве наше фабрике. Можда споља, или на први поглед та средства изгледају исто, али када уђете у детаље и суштину шта се данас уграђује и у ПАСАРС, и у Милош, и у друга средства видите да су они потпуно нови", оценио је Стефановић.

Како је навео, "мали Милош" у последњој верзији ће моћи да се види са митраљезом 12,7 милиметара и противоклопним системима од 90 милиметара.

"Драго ми да стручњаци ВТИ и "Прве петолетке" заједнички раде на интеграцији како би постао подршка не само 72. Специјалној бригади која га већ користи, већ и другим јединицама Копнене војске", рекао је он.

Модернизација система ПАСАРС, уградњом противавионских ракетних система Мистрал, постаће до половине следеће године једно од средстава Копнене војске које ће озбиљно и ефикасно моћи да штити наше небо, рекао је министар одбране Небојша Стефановић.

Стефановић је нагласио да ће ПАСАРС са Мистралом бити ракетно артиљеријска станица која ће моћи да се супротставла ваздухопловима.

Министар је оценио да је опште стање компанија наменске индустрије данас неупоредиво боље.

"Напредујемо значајно, постајемо аутономни и опремамо нашу војску", нагласио је министар.

Како је истакао, циљ је да наша индустрија, памет и институти буду такви да могу сами да развијају нова средства, како би Србија била у корак са светом.

"Средства попут "малог Милоша" не може ни да произведе велики број земаља на свету", рекао је министар одбране.

Стефановић је додао да ће бити дат подстрек за наставак реализације и уговарање нових послова за "Прву петолетку".

"Пуно ми је срце када видим да се овде ради. Поред руководства, разговарао сам и са радницима, и од њих чуо да су задовољни. Од њих сам чуо реченицу, да је само важно да имају посла", рекао је Небојша Стефановић.

Поручио је да се руководство и Министарство баве тим темама, како би се војни системи обезбедили не само за потребе Војске Србије, него и за извоз.  

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво