Читај ми!

Прихватилиште за одрасле у Београду и ове зиме ту за бескућнике, каква је процeдура због пандемије

У објектима у Прихватилишу за одрасла и стара лица у Београду тренутно је 89 корисника. Сваког новог корисника кога склонимо са улице и пружимо му прилику за бољу будућност, тиме смо много урадили, изјавила је за РТС градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Прихватилиште за одрасла и стара лица у Кумодражу у Београду годинама збрињава све оне који се на улици нађу, без крова над главом и неког да брине о њима. Када је почела епидемија коронавируса, Прихватилиште је два месеца било затворено.

Наташа Станисављевић рекла је за РТС да је у овом тренутку на смештају у Прихватилишу у Кумодрашкој улици, као и у додатном објекту на Врачару који је отворен како би имали довољно места за све оне којима је потребна помоћ ове зиме, укупно 55 корисника.

"Од почетка самог хладног таласа, од октобра, 14 нових корисника је примљено на смештај. У овом тренутку још увек немамо претeрану количину захтева корисника за смештајем. Оно што је важно да у овом тренутку немамо ниједан захтев на чекању. Када је реч о броју корисника који смо збринули ове године то је 89", каже Станисављевићева.

Додаје да је 39 корисника напустило смештај за одрасла и стара лица, а да је захваљујући центрима за социјални рад добило трајни смештај. "Они нису враћени на улицу, већ су добили нову шансу, нову могућност", истиче градска секретарка.

Говорећи о статистици од прошле године, Станисављевићева каже да су на смештају имали укупно 196 корисника, те да када Прихватилиште није радило, центри за социјални рад су са приватним домовима и другим установама успели да онима којима је помоћ тада била потребна, збрину.

"У време пандемије нико није остављен без крова над главом и никоме није била неуказана помоћ коме је била потребна. Никог нисмо оставили на улици", истиче.

Заштита од короне 

Станисављевићева каже да су на време организовали са центрима за социјални рад и здравственим установама, да корисници буду тестирани на коронавирус, пи-си-ар тестом, које је бесплатно, те да радници центара за социјални рад одвозе корисника до здравствене установе или из здравствене установе долазе.

"По добијеном негативном пи-си-ар тестом, корисник се прима у установу. Дужан је да 14 проведе у изолацији", објашњава.

Да би се смањио ризик од заражавање, додаје, обезбедили су два додатна објекта за кориснике, на Врачару и Аутокоманди, те да су отворили прошле године три прихватна центра.

"У Кумодрашкој због епидемиолошких мера није могуће да долазе са улице како би добили оброк или како би се угрејали, ми смо зато омогућили три додатна објекта у Београду, који су отворени као дневни центри, којим руководи Црвени крст Града Београда – на Врачару, Старом граду и Палилули, где су грађани могли сваки дан да дођу", каже Станисављевићева.

Додаје да су у прихватним центрима могли да добију и хигијенски пакет, пакет одеће, као и да се вакцинишу.

Право на документа и помоћ 

Према Закону о пребавилишту, каже градска сектарка, особе без крова на главом могу да се пријављују на адресе центара за социјални рад, као и да тада добијају лична документа и улазе у систем социјалне заштите када имају права и на друге помоћи.

"Сваког новог корисника кога склонимо са улице и пружимо му прилику за бољу будућност, ми смо много урадили. Зато не одустајемо и зато ћемо ове зиме бити са њима", истиче.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић закључује да је тренутно 10.000 корисника народне кухиње, те да 54 пунктова има у Београда, као и да Градски завод за јавно здравље контролише храну.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво