Читај ми!

Деца са инвалидитетом показују нам да је препреке могуће претворити у прилике - помозимо им и ми

Деца и млади са инвалидитетом - бисери Удружења "Плава шкољка" и ове године направили су уникатне новогодишње честитке, кутије изненађења, украсе за јелку, и друге производе. Продаваће их у четвртак у Дечијем културном центру, а новац који сакупе уложиће, кажу, у наставак градње "Куће наде".

"Верујем" је слоган њихове овогодишње манифестације са које желе да поруче да верују да радом могу да мењају стварност на боље.

Надицa Блажић из Удружења "Плава шкољке" наводи за РТС да је њихов циљ оснаживање деце и младих са инвалидитетом.

Деца и млади са инвалидитетом - бисери Удружења "Плава шкољка" и ове године направили су уникатне новогодишње честитке, кутије изненађења, украсе за јелку, и друге производе. Продаваће их у четвртак у Дечијем културном центру, а новац који сакупе уложиће, кажу, у наставак градње "Куће наде".

"Желимо да покажемо да уносимо боје у наше животе, да имамо времена и за креативност и да нисмо сами. У друштву песника ћемо показати колико је живот леп, а и промоцијом нове књиге Душице Иванович, показаћемо да нисмо сами", наводи Блажићева.

Наводи да је родитељима деце с инвалидитетом јако тешко, посебно самохраним.

"Родитељи су заиста у великом проблему, нарочито мајке које су тренутно у болницама поред своје деце које морају без обзира на своје образовање да свом детету буду и медицинска сестра, и да у врло сложеним операцијама буду непосредни учесници", наводи Блажићева.

Родитељи се са друге стране, додаје Блажићева када се пита и одлучује не укључују.

"Родитељ треба да буде део стручног тима лекара који ће заједно са родитељима доносити одлуке. Некако да будемо виише питани и да смо оснажени, да можемо да размишљамо и када је стресна ситуација да нас не ставе пред свршен чин. Треба да нам дају бар неку обуку кад већ од нас захтевају да знамо да мењамо све оно што је потребно детету после операције", истиче Блажићева. 

Кућа наде за боље сутра 

Почетком године "Кућа наде" била је само идеја, у међувремену, успели су да купе плац и поставите темељ.

"'Кућу' наде градимо у Бањи Ковиљачи из једног једноставног разлога. Једино је у Ковиљачи у Специјалној болници постоји дечије одељење, и тамо се наша деца лече. Нажалост, када напуне 18 година губе право на то, неке дијагнозе немају право на то, или имају право једном у три године", наводи Блажићева.

Додаје да ће са "Кућом наде" трајно бити решен тај проблем.

"За наших 25 породица у 'Кући наде' биће трајно решен проблем, а то значи, два пута годишње по 21 дан цела породица ако треба биће уз своје дете, где ће поред терапије имати и тај креативан и културан живот, где ћемо да уткамо више наде у животе породица", наводи Блажићева.

Додаје да ће на тај начин оснажити и самохране мајке да када се врате у своја мала места да могу оно научено у "Кући наде" да наставе.

"Знате, бити сам није лако, али није ни тешко уз љубав која побеђује све препреке. У Кући наде бићемо само јачи и оснажени, а добротом људи изградићемо је", истиче Блажићева.

Да би завршили "Кућу наде" неопходна су им новчана средства.

"До марта треба да сакупимо 13.000 еура да би кућа угледала светлост дана", наводи Блажићева.

Израда честитики и предмета важна је због "Куће наде", али је и начин да деца искажу креативност, да се радују, друже. Ако не стигнете до Дечијег културног центра у четвртак у подне, можете их подржати куповином радова у просторијама "Плаве шкољке" на Звездари, у Великоморавској улици или преко друштвених мрежа.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво