Читај ми!

Протести, поделе, насиље - шта се и због чега за викенд догодило у Србији

Буран викенд је за нама - еколошки активисти и незадовољни грађани блокирали су у суботу саобраћајнице. У Новом Саду и Београду било је кошкања са полицијом, док је у Шапцу дошло до озбиљнијих сукоба у којима су учествовали и маскирани људи наоружани моткама. Једна особа је повређена, а једна приведена. У исто време, владајућа странка одржала је у Београду изборну скупштину и свечану академију. О томе шта се заиста десило и зашто, у емисији "Око" говорили су социолози Владимир Вулетић и Слободан Цвејић и новинар Александар Апостоловски.

Професор Филозофског факултета у Београду Владимир Вулетић каже да све што се дешавало током викенда није виђено први пут, али да подсећа да насиље изазива насиље.

"Насиље се лако отме контроли и могло би да нас одведе у много озбиљније проблеме од оних које смо синоћ видели. Срећом, није се ништа тако страшно догодило, мада један човек има теже телесне повреде", истиче Вулетић.

Сматра да до таквих сцена долази уколико се крше закони и не придржава се норми.

"Ако нас је нечему историја научила, то је да су људи, управо зато што имају тенденције да се сукобљавају, нашли начин да те сукобе превазиђу тако што су установили законе и те законе поштују", каже Вулетић.

Истиче да га је порука патријарха Порфирија подсетила на протесте деведесетих година и ситуацију када је патријарх Павле долазио испред Теразијске чесме.

"Ја сам био тада на страни демонстраната и слушали смо његове речи. Оне се мени нису баш допале, није стао иза нас као што смо ми очекивали, али се десило да су неки људи почели да звижде и да га вређају. Тада сам се осећао посрамљено што сам уопште део те екипе. Синоћ сам на друштвеним мрежама видео нешто слично и јако сам се лоше осећао због тога", наглашава Вулетић.

Каже да све што је виђено јесте политичка борба, али да је поента пронаћи границе политичке борбе.

"Почетак политичке борбе је кренуо кроз туче и сукобе. Где ћемо завршити? Поготово ако имате у виду шири контекст у којем се Србија налази. Заборавили смо шта се дешава у Републици Српској, шта се дешава на Косову и Метохији и шта се дешава у окружењу", истиче професор Вулетић.

"Нови моменти у начину на који власт наступа"

Професор Филозофског факултета у Београду Слободан Цвејић каже да је током викенда виђен грађански протест који је овај пут имао разне специфичности у односу на неке раније протесте.

"Неке ствари смо видели први пут. Ја не памтим да је еколошка тема у оволико места покренула људе и подстакла их на реакцију", истиче Цвејић.

Сматра да су виђени и неки нови моменти у начину на који власт наступа у односу на протесте.

Каже да срећом није било онаквог насиља какво је виђено после избора у јуну прошле године, али да се десило нешто потпуно обрнуто - полиција се повукла тамо где се десило најжешће насиље.

"Отишли смо корак даље у ономе што се слутило да би могло да се деси са садашњом влашћу, а то је да те танке границе које одржава са светом организованог криминала у једном тренутку могу свима да почну да нам се лупају о главу. То је једна озбиљна порука од јуче", истиче Цвејић.

Каже да је чињеница да и на једној и на другој страни постоји набој који може да доведе до насиља.

Сматра да уопште није било нужно да патријарх Порфирије коментарише те ствари.

"Задатак друштва је да се нервоза смањи"

Колумниста дневног листа Политика Александар Аполстоловски каже да је протеклог викенда заправо почела изборна кампања, иако избори тек треба да буду расписани.

"Увек када у Срба почиње изборна трка, обично започиње жестоко, како би се пре свега анимирали бирачи. Не само овог викенда већ и у претходном раздобљу имамо нервозу две групе елита. Једна је владајућа која је на власти већ десет година. Са друге стране имамо политичке елите које су сувише дуго ван власти. Чини ми се да се та нервоза по вертикали спушта до обичних грађана", истиче Апостоловски.

Каже да је задатак друштва, интелектуалаца и медија да се та нервоза смањи како не би дошло до сукоба.

"Склони смо да доста емотивно посматрамо једну или другу страну, зависно од укуса, симпатија и антипатија, али никако не умемо да посматрамо хладно, рационално и прагматично", наглашава Апостоловски.

Сматра да велика већина еколошких активиста "нема појма" на који се начин литијум експлоатише и какве ће последице изазвати на животну средину.

"Где је сада та правна држава?"

Професор Слободан Цвејић каже и да је чињеница да сви који су протестовали нису припадници еколошких покрета, али да треба схватити да постоји један нови политички домен у којем ће се водити борба.

"Врло лако се из захтева за заштиту неких еколошких вредности и остваривања циљева склизне у то да се критикује актуелна власт као што и друга страна одмах критикује Ђиласа и редом све који иду у том контексту", каже Цвејић.

Подсећа да је приликом блокаде шабачког моста приведен Драган Миловановић Црни који је ударао човека на багеру, али поставља питање зашто није ухапшено десетак људи са моткама.

"Где је сада та правна држава, закон, суд тужилаштво... Као круна свега тога, премијерка каже да је добро што се полиција повукла. Да се полиција није повукла, не би се то тако десило. У некој озбиљној земљи, после овога би следила оставка одмах", наглашава професор Цвејић.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара