Читај ми!

Коме све средњошколци у представи "Кавез" шаљу поруку – проговори храбро

Анализа Уницефа показује да су вршњачком насиљу најизложенији тинејџери, али и да је школа безбедно место тек за половину ученика узраста од 13 до 15 година. Са жељом да укажу на проблем деце с посебним потребама, средњошколци, чланови позоришне групе студија "Центар" учествују с представом "Кавез" на Ангажман фестивалу с поруком "Проговори храбро".

Представа "Кавез" у извођењу средњошколаца студија "Центар" биће приказана за пет дана у оквиру Ангажман феста у позоришту Душко Радовић.

Нађа Марјановић, продуцент, рекла је за РТС да су представу правили по мотивима књиге "Цвеће за Алџернона", која говори о новом хируршком захвату који заправо треба да помогне деци, људима с посебним потребама, тако што ће им подићи интелигенцију.

"Редитељ представе Василије Крстић је радио драматизацију, он је специјални дипломирани педагог и он управо ради с том децом на тој представи. Трудимо се да све буде што је могуће реалније, да не буде никаквих претеривања и да деци прикажемо тај проблем онакав какав јесте иако је у питању фикција", навела је Марјановићева.

Анђелија Гарић је истакла колико је тешка прича да неко прихвати да има такво дете, и да је  самим тим и њој која која у представи игра мајку детета с посебним потребама било тешко да игра некога ко не може да прихвати да има такво дете.

"И то је тешко да разумеш, да је неко обично дете а заправо се одваја из друштва на неки начин и самим тим је одбачен и није прихваћен на начин као и свако друго дете и да је издвојен из друштва", указала је Гарићева.

Разумети и подржати децу с посебним потребама

За Вукашина Ђорђевића припреме за улогу детета с посебним потребама су каже, трајале баш дуго.

"Морао сам да читам различите радове , имам и примере и из привантог живота, на које сам се да кажем угледао и гледао како то да одиграм да то буде тачно и да при том не увредим људе и децу с посебним потребама. Трудио сам се да на прави начин то одиграм. Било је компликовано тешко, захтевно али надам се да смо то одрадили како треба", рекао је Ђорђевић. 

Додаје да су радом на представи и из искуства из приватног живота схватили да је све наводно брига за те људе а да нико неће да уради нешто или одвоји своје време да њима помогне.

"Желимо да скренемо пажњу на њих, да су они сами, да њима треба неко, утицај друштва да би им било лакше и да их прихватимо, зато што то у суштини јако мало људи ради", поручио је Ђорђевић. 

"Проговори храбро"

Марјановићева је навела да Ангажман фест окупља сличне представе из Београд али и других градова Србије.

"Студио Центар је покренуо тај фестивал пре три године и ове године нам је слоган `Проговори храбро`, односно реците шта је то што вама смета, јер ми често не примећујемо шта се налази око нас и које проблеме имају људи. Желимо да пошаљемо поруку и онима који имају проблем да га кажу, а они који га немају да некоме помогну", поручила је Марјановићева.

Студио "Центар" ће се на Ангажман фестивалу представити с три такмичарске представе и једном ревијалном које се такође баве проблемима вршњачког насиља.

"Студио постоји 15 година за сада се трудимо да некако чупамо теме из дубине. Наша публика су углавном организоване школске посете. Сматрали смо да су то теме о којима се не прича и да су то управо проблеми који њих тиште а то су њихови вршњаци. Све наше представе играју такође њихови вршњаци , деца између 13 и 19", истакла је Нађа Марјановић.  

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара