Читај ми!

Држава ограничила цену хлеба, да ли ће интервенисати и код цене меса

Од прошле недеље произвођачи хлеба пријављују се за брашно из робних резерви по субвенционисаним ценама од 33 динара са ПДВ-ом. После две године држава је поново активирала Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна "Т-500". Пекари морају да праве најмање 30% ове врсте хлеба и у наредних шест месеци цена векне биће ограничена на 46 динара.

У питању је интервенција од 30 тона пшенице, што је око 20 тона брашна, а ажурирани подаци се сваке недеље шаљу Републичкој дирекцији за робне резерве, рекао је државни секретар у Министарству трговине Урош Кандић.

"Право да се пријаве имају сви регистровани произвођачи хлеба и пецива и нема ограничења за пријаву, било да је реч о малим или великим. Ипак, резерве су ограничене и неће сви добити онолико колико желе, али ћемо гледати да то распоредимо равномерно", рекао је Кандић.

Према његовим речима, брашно се преузима у џаковима од 50 килограма или мањим.

"Када је у питању контрола, тржишна инспекција контролише трговце, али до сада се показало да нема великих кршења уредбе и бојазни од манипулација", рекао је Кандић.

Кандић каже да је месо поскупело између 15 и 30 одсто и једна од мера која се разматра јесте и интервенција месом из робних резерви.

"Размишља се и ограничењу цена и произвођачких и трговачких. Држава има могућност да цене ограничи на шест месеци, али намера државе није да се превише уплиће у тржиште, јер то није добро, јер онда долази до несташца и појаве црног тржишта", нагласио је Кандић.

У таласу поскупљења је запажено да пре свега поскупљују прехрамбени производи, јер је сама производња хране поскупела због високе цене ђубрива, горива и сличног.

"Трговачке марже су на истом нивоу годинама и о томе трговци строго воде рачуна како не би изгубили купце. Робне резерве су један од алата регулације цена али количине из робних резерви не могу да супститушу тржиште", рекао је државни секретар у Министарству трговине.

У последњих годину дана, односно 9 месеци, забележен је раст трговине прехрамбеним производима од око 10 одсто, док је трговина непрехрамбеним производима порасла за 11 одсто.

"Током црног петка трговци су имали раст од 15 одсто у односу на претходну годину, што је свакако значајно за њих", рекао је за РТС државни секретар у Министарству трговине Урош Кандић.  

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара