Читај ми!

Протестни скупови због хапшења грађана током блокаде путева

Под паролом "Стоп режимском насиљу" активисти покрета "Не давимо Београд" одржали су протестни скуп на Тргу Републике. Окупљање је организовано као реакција на, како кажу организатори, насиље и хапшења грађана широм Србије, током блокаде путева. Као организатори скупа потписују се "Не давимо Београд", Отворена грађанска платформа "Акција", "Заједно за Србију" и Еколошки устанак. Протест одржан и у Шапцу.

Окупљени су носили транспаренте на којима пише "За добар Београд", "Рио Тинто еколошки нацизам", а њима су се обратили лидер "Заједно за Србију" Небојша Зеленовић, еколошки активиста Александар Јовановић Ћута, Добрица Веселиновић из покрета "Не давимо Београд", као и адвокат Данијела Несторовић и активиста Странке слободе и правде Брајан Брковић.

Они су поручили окупљеним грађанима да компанија "Рио Тинто" не сме да буде у Србији и захвалили "Еко стражи" која је данас организовала протесте против загађења ваздуха.

Окупљени су захтевали и хитно привођење возача багера, као и привођење особа које су, како тврде, палицама и чекићем напали грађане који су протестовали у Шапцу.

Председник странке "Заједно за Србију" Небојша Зеленовић затражио је са протеста "моментално пуштање на слободу" Драгана Миловановића Црног, који је у Шапцу јуче спречио возача багера када је кренуо на народ окупљен у блокади саобраћаја, "као и име човека који је дао наређење да се полиција повуче, а наступе батинаши".

Након тога учесници протеста кренули су у шетњу. Дошли су до зграде Радио-телевизије Србије. Како су навели, желели су да РТС чује њихове захтеве и да се на РТС-у чује све оно што се јуче дешавало у Србији.

Поред тога, организатори су позвали грађане да сутра у 10 сати дођу у Лозницу где ће бити одржана седница Скупштине општине на чијем дневном реду је просторни план за пројекат "Јадар".

Вечерас је одржан протест и у Шапцу. Окупљени су захтевали да се укине притвор демонстранту Драгану Миловановићу који је јуче зауставио багер на мосту који је покушавао да прође кроз групу људи и ухапсе сви који су летвама и чекићима тукли грађане.  

У Србији су у суботу организовани протести и блокада кључних саобраћајница у знак протеста против доношења закона о експропријацији земљишта и закона о референдуму, током којих је дошло до неколико инцидената.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво