Читај ми!

Како столар из Старчева помаже радионицу ментално недовољно развијених особа

Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама постоји у Панчеву још од 1975. године. Градска управа и Јужнобанатски округ финансирају њихове пројекте, а сада су анимирани и предузетници да помогну. Столарска радионица из Старчева направила им је репроматеријал за креативни рад.

Чланови панчевачког Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама свакодневно имају радионице, које помажу њиховом развоју и социјализацији. Постоје креативна, кројачка, сликарска, затим саветодавно-инструктивна и радионица животних вештина. За неке од њих потребан је репроматеријал, а сада су то добили од столара из Старчева.

"Материјали за наше радионице су веома значајни. Радионичари који раде са нашим корисницима раде на њиховој мотивацији, самопоуздању, како би боље и креативније напредовали", рекла је Сања Бели, председница Друштва за помоћ МНРО.

За почетак, Друштво је добило столичице и палете које ће осликавати и украшавати, а ускоро ће стићи и различити новогодишњи украси.

"Имам увек неког материјала, остаје рестлова. Мало рада, а направили смо нешто лепо, што ће њима користити, што ће осликавати. Од свог рада моћи ће нешто и да продају и да зараде", очекује столар Ненад Милетић.

У пројекат се укључио и Дом омладине, који је обезбедио боје, а њихов сликар радиће са корисницима. Иницијатива је потекла од Јужнобанатског округа, а циљ је повезивање са другим удружењима и локалном заједницом.

"Та међусобна сарадња, увезивање у заједнички рад са неким лепим стварима, где једни друге јачају, а с друге стране, ту имамо и елементе хуманости, заједништва и стварања", истиче Марина Томан, председница Јужнобанатског округа.

Друштво, које тренутно броји 26 чланова, своје радове представља на различитим манифестацијама, а прва следећа биће организована у децембру, када ће обележити Међународни дан особа с инвалидитетом.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво