Читај ми!

Како функционише Јединствено управно место у Пироту

Пироћанци у свом граду већ скоро годину дана имају Јединствено управно место. Ту завршавају сву папирологију. Осим што више не губе време обилазећи шалтере разних институција, у време пандемије драгоцено је што многе послове могу да заврше преко интернета, без директног контакта са градском администрацијом. Јединствени шалтер један је од резултата реформе јавне управе која се у Србији спроводи уз подршку Европске уније.

Некада општински услужни центар, данас јединствени шалтер. Растерећени су грађани Пирота и околине лутања по институцијама за најједноставнију потврду или уверење.

Јединствено управно место у Пироту има 13 шалтера и три одвојене канцеларије за бирачки списак, образовање и протокол, као И службу месне заједнице.

Држава је у опремање и обуку администрације уложила 5,2 милиона динара, али исплатило се, каже градоначелник.

"Ми смо кренули у реформу јавне управе и наше управе поодавно. Желимо да што је могуће више услуга пружамо на једном месту грађанима, да имамо обједињене услуге и републички органи и локална самоуправа и да човек када дође у јединствено управно место може да што је могуће више послова заврши на једном месту. Могу да заврше своје послове и када је дечија заштита у питању и када је одељење за урбанизам у питању, ту постоји наравно и шалтер Поште да не морају да иду негде нешто да плаћају и када је можда захтев за издавање личне карте или возачке дозволе, све би то желели или тренутно сада имамо", наводи градоначелник Пирота Владан Васић.

Ресорно министарство позива градове и општине да аплицирају за средства за отварање нових јединствених управних места, а у плану је и повећање издвајања из буџета за те намене.

"У 2022. години ми ћемо увећати 2,5 пута фонд за отварање јединственог управног места тако да ће градови и општине у Србији у 2022. години имати 100 милиона динара на располагању. Ми очекујемо да 15-ак градова и општина сада имају могућност и да се придруже оној већ постојућој групи од 25 градова и општина који, за сада, имају отворено јединствено управно место", наводи Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе.

И док су због короне на снази препоруке да се смањи број контаката, подсећање - пре поласка у неку институцију треба проверити шта може да се обави електронским путем. Захваљујући реформи јавне управе многе услуге доступне су и преко интернета.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво