Читај ми!

Као да је шопинг већа зараза од короне – гужве у тржним центрима за Црни петак

Црни петак је дан великих снижења, а последњих година уобичајен је и код нас. То је последњи петак у новембру и дан распродаја уочи Божића и Нове године. И поред короне, тржни центри су били пуни. Многи се понашају као да јефтинија роба не мора да се плати.

Још од преподнева пунили су се тржни центри. Многи као да нису марили за пандемију, па су стрпљиво стајали у редовима. Трговци нуде попусте и до 70 одсто.

Купци су најзаинтересованији за одећу, обућу и техничке уређаје. Наставак снижења код неких ће се продужити и за предстојећи викенд и наредне дане.

"Шопинг је велика зараза. Имам три вакцине, маску и идем у радње где се не чека ред", каже један од купаца.

"Не задржавам се много. Само уђем на једно место и то је то", истиче суграђанин.

Контролу поштовања противепидемијских мера спроводе ковид редари, а Секретаријат за инспекцијске послове у сарадњи са осталим надлежним службама контролише примену мера.

У куповину са списком 

У потрошачким организацијама кажу да је сигурније куповати онлајн, али ако сте већ у радњи обратите пажњу на цене.

"Чест је утисак потрошача да снижења која се оглашавају нису реална, да често имамо лажна снижења. Савет потрошачима, од наше организације, је да не обављају импулсивну куповину већ да унапред испланирају и прате цене", каже Никица Јовановић из Националне организација потрошача Србије.

Црни петак је ове године знатно другачији него претходне године. Нека тржишта су се опоравила и тако повећала тражњу за производима, кажу у Привредној комори Србије.

"Тражња као и трошкови логистике, који су значајно расли у међународном транспорту и трошкови енергената довели су до тога да ове године имамо две чињенице: имамо раст цена са једне стране, с друге стране имамо потребу трговаца и потрошача да се тај промет реализује", објашњава Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Стручњаци подсећају да и јефтинија роба мора да се плати и да се у куповину крене са списком, односно да се не купује оно што није потребно.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво