Читај ми!

Пуштена 492 балона за жртве саобраћајних несрећа, статистика опомиње

Чак милион и 350 хиљада људи у свету годишње погине у саобраћају. Данашњи дан служи да их не заборавимо, али и да размислимо о томе како да тај број буде мањи. Најугроженији су пешаци, бициклисти и деца. Препорука је да се у зонама где су ове групе доминантне брзина ограничи на 30 километара на сат.

Ако бисмо на по минут заћутали за све 492 особе које су страдале прошле године, Србија би следећих осам сати и 12 минута ћутала, поручио је директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић на обележавању Међународног дана сећања на жртве саобраћајних несрећа.

Као опомена и сећање на страдале пуштена су 492 балона. Један припада 17-годишњем Павлу кога је на пешачком прелазу у Београду усмртио пијани возач.

Његов отац каже да је Павле био мултиталентовано дете које је требало да буде покретач ове земље.

"На моју иницијативу, и уз њихову помоћ, тај пешачки прелаз је обезбеђен, пешачко острво је направљено. У плану је још да се постави соларни мерач брзине испред и иза пешачког прелаза и да се направи подест целом ширином пешачког прелаза", рекао је Павлов отац Саша Станковић.

Пешаци, бициклисти и деца су најугроженији у саобраћају.

Зато стручњаци препоручују оно што су поједине престонице већ усвојиле - да се у зонама где су ове групе доминантне максимална брзина ограничи на 30 километара на сат.

У међувремену, Београд примењује стратегију по којој би број страдалих до 2025. требало да се смањи за 30 одсто.

"Триста школа смо обезбедили, односно 300 позиција око школа. Циљ у наредном периоду је да још 300 позиција учинимо безбеднијим. Годишње 180 милиона опредељујемо за ову област преко Секретаријата за саобраћај, и преко савета још додатну количину новца", рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Додатна опрезност свих учесника у саобраћају, уз поштовање прописа, води до бољих резултата, верују надлежни. Верују и да неке прописе треба мењати.

"Сматрам да казнена политика мора значајно да се пооштри. Можда неће спасити сваки живот у саобраћају, али ће бар дати колико-толико сатисфакцију породицама оних који су убијени. Отац малог Павла никад неће престати да жали за сином - а његов убица је добио три године за убиство детета", истиче министар полиције Александар Вулин.

Прошле године на путевима у Србији настрадало је 13 деце и 100 младих. Стопа несрећа са смртним исходом се из године у годину смањује, али је и даље висока. Поређења ради - пре три деценије на путевима је живот губило око 2.000 људи годишње, сада четвороструко мање.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара