Читај ми!

Жене вишеструко дискриминисане - старије не могу ни да добију кредит, ни да уплате путно осигурање

Иако несумњиво постоји у друштву, дискриминацију је тешко доказати јер се често дешава без сведока. Многи случајеви тако немају праведни епилог. У Србији су спроведена ситуациона тестирања с циљем да се укаже на скривену дискриминацију маргинализованих група жена - жена са инвалидитетом, старијих жена и Ромкиња. На тај начин доказана је дискриминација у приступу банкарским кредитима, у услугама путног здравственог осигурања, као и у приступу јавним установама за жене са инвалидитетом.

Председница удружења "Амити" Надежда Сатарић објашњава да је то удружење спровело истраживање о дискриминацији маргинализованих група жена - жене са инвалидитетом, старије жене и Ромкиње.

"Успели смо да докажемо да постоји дискриминација према старијим женама у приступу услугама путног здравственог осигурања, у приступу банкарским кредитима, као и дискриминација код жена са инвалидитетом у приступу јавним установама - због физичких и архитектонских баријера", рекла је Сатарић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Додаје и да истраживањем нису успели да потврде дискриминацију Ромкиња при запошљавању и рентирању станова.

Будући да је дискриминацију тешко доказати јер се често дешава без сведока, ситуациона истраживања омогућавају да се на лакши начин дође до праведног епилога.

"Особа која је била у тој прилици касније се присећа шта и како је било и наравно не може тачно ни да исприча. У овом случају ми припремамо жену, у овом случају старију жену, којој требају одређене услуге и наравно која пристане да учествује у тестирању јер она мора да води рачуна и како ће поставити питања, како ће наступити у одређеној установи или служби, да запамти све што јој је одговорило службено лице, и чим изађе да то све лепо запише у записник, да се присети свега што је било и касније да се, ако буде потребно, идентификује ако повереница за равноправност води парницу, тј. да учествује у томе", рекла је Сатарић.

Истиче да је овакво тестирање најпоузданије и најсигурније, те да доноси доказе који су врло релевантни. Тестерке, објашњава, нису глумице, јер то у оваквим случајевима није ни потребно.

Потешкоће за доказивање дискриминације при запошљавању

Организација "Амити" се, додаје Сатарић, дуго година бави правима старијих жена и уопште старијих особа, те су поља дискриминације већ позната. 

Објашњава и зашто се истраживање не бави неким од њих, као што је дискриминација жена старијих од 55 година које се налазе на тржишту рада - иако је ту, наглашава, највећи родни јаз. Запошљавање мушкараца из те старосне групе веће је за 20 одсто.

"Ми познајемо незапослену жену са тржишта рада која има 60 година, која има 28 година радног стажа са средњом школском спремом, која је на тржишту рада већ десетак година и која је конкурисала, како она каже, преко 80 пута а да је нико није ни позвао на разговор. Она је првобитно прихватила да учествује. Онда смо морали да пронађемо другу, која је млађа, испод 40 година, истих квалификација и са претходним искуством, да и она конкурише. Да видимо прво да ли ће позвати обе", каже Сатарић.

Међутим, тестерка је на крају одустала због тога што би, уколико дође до сведочења, сутрадан била прокужена у целом граду, због чега не би могла ни да добије посао.

Објашњава да је зато једноставније било да се тестира дискриминација у приступу банкарским услугама и путном здравственом осигурању, јер је ту потребна само једна особа.

"Отишла је госпођа којој је иначе и требао кредит, да пита тамо. Има 81 годину, солидну пензију, има све што треба, има бонитет и могућност да врати то. Информација је била од службеника - госпођо, ви не можете да добијете кредит. Зашто - кад имам већ пензију, имам стан, ко би ми био гарант, супруга. Одговор је - Госпођо, ви сте стари, дајемо кредите само особама до 79 године. Дакле, прича је ту завршена, године старости су разлог", објашњава Сатарић.

Истиче да сви извештаји поверенице за равноправност од 2010. године говоре да је највише притужби на дискриминацију управо Ромкиња, особа са инвалидитетом и старијих жена.

"Ми смо доказали да постоји дискриминација код старијих жена а наравно и код старијих мушкараца и код коришћења банкарских кредита и путног осигурања. Жена која има 76 година не може да добије осигурање без обзира на то што је здрава, права... Не може ни тамо где је граница за осигурање 80 година, зато што њен муж има 82 године а треба да иду заједно", каже Сатарић.

Истиче да су пријаве послали повереници, те да ће она покренути процедуру и, како се очекује, написати препоруке овим установама, тј. осигуравајућим кућама да промене своје политике и праксе, да друге старије жене и старији мушкарци не долазе у ситуцију да буду дискриминисани.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи