Читај ми!

Србија одаје почаст храбрим прецима и херојима Великог рата

У Београду се Дан примирја обележава низом манифестација. Полoжени су венци на Спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу, као и на Француском војном гробљу, код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату и на гробљу Комонвелта.

Полагањем венаца на Спомен-костурници бранилаца Београда почаст настрадалима у Великом рату одао је председник Скупштине Србије Ивица Дачић, који је поручио да је данашњи дан дан великог поноса нашег народ, те да смо дужни да њихову жртву памтимо и сваког другог дана, а не само данас.

Дачић је указао на то да је још летњих дана 1914. године нашим прецима било јасно шта морају да ураде и нису постављали питање зашто морају да обуку униформу и узму пушку иако је прошло само годину дана од када су пушку оставили и скинули униформу.

"Нема куће у Србији која није дала жртву. Цео свет се нашој земљи дивио и скидао капу нашим херојима", рекао је Дачић и подсетио да је на мировној конференцији у Версају 1919. године речено да је Србија изгубила 1.250.000 укупног становништва, што је представљало трећину становништва, а 60 одсто радно способне мушке популације.

Дачић је истакао да би мало која земља, можда ниједна, могла после тога да се уздигне и обнови.

"Ко је осим Србије кренуо даље као победник у обнову? Мало је таквих народа, ако их уопште има", навео је Дачић и рекао да о нашим јунацима не причамо само ми тако и у том смислу подсетио на речи француског генерала Франша де Переа који је говорио да су ти јунаци сељаци, слободни и горди на своју расу, господари својих њива.

Истакао је да је цена коју смо платили била огромна и додао да то уједно показује и вредност онога што смо бранили.

"Србија се сећа деда и прадедова, мајки пре једног века, њихове жеље да буду слободни и живе како хоће. Можда смо у прошлости некада и заборавили то херојство, али данас смо овде да кажемо да се то никада више неће догодити", истакао је Дачић и у име целе Србије одао пошту херојима који су похрањени у Београду, али и широм Србије, Балкана, Европе и света.

"Имали су зашто да живе, имамо за шта да их памтимо и славимо", поручио је председник парламента.

Подсетио је да су на данашњи дан 1931. године на Ново гробље у Београду дошли многи из целог света како би присуствовали освештавању Спомен-костурнице браниоцима Београда у Првом светском рату и казао да је и тада одата почаст браниоцима Београда, али и свима другима који су дали животе за слободу.

Након што је Дачић положио венац, интонирана је химна "Боже правде", а после тога су венце положили и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, делегације Министарства одбране и Војске Србије, заменик градоначелника Београда Горан Весић, потомци краљевске породице Карађорђевић, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије те дипломатског кора.

Венци су положени и на Француском војном гробљу, код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату и на гробљу Комонвелта.

Венце на Француском гробљу су положили амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар, у име Града Београда заменик градоначелника Горан Весић, затим амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, амбасадор САД Ентони Годфри, амбасадор Немачке Томас Шиб, амбасадори Грчке, Канаде...

Амбасадор Француске је захвалио властима у Србији што негују сећање на страдале француске војнике, као и на све друге настрадале у Великом рату. Своје обраћање завршио је повицима: "Живела Француска, живела Србија, живело пријатељство између наших народа".

Србија је у Првом светском рату изгубила, према проценама, између 1,1 и 1,3 милиона становника што је чинило готово трећину укупног становништва или чак око 60 одсто мушке популације.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су као централне силе које су се бориле - Немачка и Аустроугарска, а на другој страни, силе Антанте - Русија, Француска и Велика Британија потписале примирја у 11 сати.

Примирје је потписано на територији данашње Француске на линији ратовања, у посебном вагону француског маршала Фердинанда Фоша у шуми у близини Компјења.

Тиме је договорено примирје на западном фронту, договорен је прекид ватре, повлачење немачких трупа, размена заробљеника, као и споразум о ратној одштети и уништавање немачких ратних бродова и подморница.

Први светски рат је формално завршен Версајским миром 28. јуна 1919. године.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара