Читај ми!

Брнабић: Данас није само дан сећања већ и дан опомене

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма, 9. новембар, обележава се у целом свету у знак сећања на 1938. годину када се у Немачкој десила "Кристална ноћ" која је означена као почетак погрома Јевреја и симболичан почетак Холокауста. Тим поводом је у Народном позоришту организован Меморијални концерт.

Концерту је присуствовала премијерка Ана Брнабић, председник парламента Ивица Дачић, министри Дарија Кисић Тепавчевић, Томислав Момировић, изасланик председника, представници Војске Србије, посланици, представници верских заједница и дипломатског кора.

"Данас није дан само за сећање већ за опомену колико је мало потребно да се уђе у таму која прождире", рекла је Брнабићева и нагласила да никада не сме да се дозволи да будемо неми на зло и неми посматрачи.

Србија је увек била на страни слободе и биће, успротивила се увек фашизму, и то ће увек чинити, а то каже и данас када нас историја подсећа на важну лекцију, како се зло не би поновило, као ни грешке из прошлости, рекла је премијерка.

"Зло је и даље ту, вреба и врло је могуће да је банално, како је тврдила Хана Арент, јер тог 10. новембра у Берлину видела су се насмејана лица људи испред разбијених радњи Јевреја. Зато данас опомињемо и имамо обавезу да не будемо неми и да нам ништа што личи на комуникацију са пуким дивљаштвом никада више не буде смешно, а поготово не нама у Србији, јер, попут Јевреја, знамо шта је погром, протеривање, паљење цркава, хапшење, само због припадности једном народу, због вере и језика", поручила је Брнабићева.

Истакла је да је наша дужност да се сећамо свих невиних жртава и страдалника и у систему концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, који код нас, како каже, представљају симбол баналности зла.

Насиље на немачким улицама, под влашћу Адолфа Хитлера, 9. новембра 1938. године значило је почетак организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја, који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

У Кристалној ноћи уништено је више од 8.000 јеврејских кућа и продавница, гореле су скоро све синагоге у Немачкој, више од 1.500, уништавана су њихова гробља, а Јевреји су затворани, рањавани и убијани широм нацистичке Немачке.

Због разбијеног стакла и срче по улицама ноћ је названа Кристална.

У Немачкој је пре Другог светског рата живело око 600.000 Јевреја, а након 1945. остало их је само 12.000. 

Одлуком Савета Европе данашњи дан обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво