Читај ми!

Мали број полазака, кашњење – на шта се све жале путници "БГ воза"

Највише замерки путници имају на мали број полазака "БГ воза" и на то што возови полазе на 30 и 60 минута. Сматрају да су неопходни чешћи поласци. Према Плану генералне регулације шинских система, уз реконструкцију постојећих, нове линије биће Нови Београд–Сурчин, Железник–Карабурма и Сурчин–Обреновац. Када тренутна реконструкција почетком децембра буде завршена, возови би требало да крећу на 15 минута, а и путника би требало да буде више.

Из Ресника до Вуковог споменика за 18 минута. Толико траје путовање возом. Брже се стиже него аутобусом и аутомобилом, али нема много путника. Највише замерки имају на мали број полазака и на то што возови полазе на 30 и 60 минута.

"У задњих месец дана касни од 10 до 15 минута, можда због радова не знам. Оно што би требало побољшати је да иде на време и већи број полазака", наводи један од путника.

Путници сматрају да су неопходни чешћи поласци.

"Идем сваки дан на факултет и враћам се возом. Иду на сат времена из Раковице, тако да би било добро да буде чешће, јер и ти који иду дешава се да касне некад", наводи путница. 

Неке пруге се реконструишу и зато возови ових дана касне, тврде надлежни. План Града је да наредних година број полазака, уместо 50, буде више од стотину дневно.

Које нове линије се планирају 

Према Плану генералне регулације шинских система, уз реконструкцију постојећих, нове линије "БГ воза" биће Нови Београд–Сурчин, Железник–Карабурма и Сурчин–Обреновац. Када тренутна реконструкција почетком децембра буде завршена, возови би требало да крећу на 15 минута, а и путника би требало да буде више.

"То подразумева изградњу нових стајалишта и станица, реконструкцију. Сада их има 31, а требало би да буде 51, изградњу депоа за нових 40 електричних композиција возова. Пошто је реконструисан београдски железнички чвор возови ће имати већу брзину кроз Београд, а то се очекује већ следеће године", наводи Нада Милутиновић, директорка Сектора за саобраћај ЈКП Београдски метро и воз.

Путница "БГ воза" наводи да би студентима попут ње то много значило.

"Мислим да јесте добра идеја, јер је неопходно граду са оволико становника као што је Београд. Имам пуно колега са факултета из даљих крајева града и њима би то значило", истиче она.

До Нове године очекује се завршетак реконструкције стајалишта

Захваљујући новом шинском систему, који осим "БГ воза" обухвата и метро, требало би да се смањи број аутобуса на улицама и да се ограничи приступ возилима у неким централним деловима града. С обзиром на то да ће воз пролазити и централним и приградским насељима, цене некретнина у близини пруга могле би да се повећају.

"Тек када будемо близу експропријације земљишта и изградње моћи ћемо да кажемо и видимо да ли су цене порасле. Инфраструктура у приградским насељима утиче, али само као један елемент за раст цена", наводи Ненад Ђорђевић из Привредне коморе Србије.

До Нове године требало би да буде завршена реконструкција постојећих стајалишта. До 2025. планирају се два нова колосека, један до будућег националног стадиона у Сурчину, а други до аеродрома.

Један воз требало би да иде и до Овче и Старе Пазове, а од пролећа отварају се станице Алтина и Камендин. Планова за шински систем је много, а реализација првог почиње 22. новембра, када почиње изградња метроа.

среда, 15. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара