Читај ми!

Ниво Завојског језера драстично опао – да ли је приоритет производња струје или екологија

Због производње струје и суше у Завојском језеру на Старој планини драстично је смањен ниво воде. Еколози и љубитељи природе сматрају да је то последица прекомерног рада хидроелектране Пирот и да угрожава безбедност грађана, биљни и животињски свет.

На месту на коме је током пролећа Завојско језеро било дубоко око 20 метара, данас је пустош. Из воде су почеле да израњају зидине давно потопљених села. Власници околних викендица су забринути.

"Тужно, нема где да се пеца, нема где да се лети купа на језеру. Људи су престали и да долазе, целог лета није било никог", каже Мирослав Ћирић из викенд-насеља Падиње.

Еколози не споре да је језеро саграђено за производњу струје, али сматрају да се мора поштовати природа и безбедност људи.

"До тог решења треба доћи договором. Најважнију улогу видим у локалној самоуправи и инспекцијским органима који морају да виде шта може, а шта не и да се све уведе у нормални ток који тражимо у Пироту – вршни неекономски начин рада. То ће спасити Пирот, безбедност грађана и Завојско језеро", каже Александар Панић из покрета "Одбранимо реке Старе планине".

Локална самоуправа Пирота упутила је апел свим надлежним институцијама да се преиспита испуштање велике количине воде из језера у реку Нишаву. Одговорила је једино водопривредна инспекција.

"Ту се закључило да се послује у складу са водном дозволом и да се сви закони поштују. Али са друге стране ми смо, нажалост, имали и два немила догађаја, смртна случаја утапања у реку Нишаву у току зиме", наводи Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота.

У јавном предузећу "Ђердап", у чијем је саставу електрана у Пироту, кажу да послују искључиво по закону.

"У овом тренутку кота Завојског језера је око 22 метра изнад минималне коте. Можемо говорити само о исправном раду хидроелектране Пирот, а никако о неконтролисаном пражњењу", истиче Драган Максимовић, директор ЈП "Ђердап".

Иако је производња струје приоритет, у ЕПС-у истичу да редовно пошумљавају предео око Завојског језера и брину о рибљем фонду.