Читај ми!

Обилазница око Хртковаца - експропријација увек проблем

Упоредо са градњом моста на Сави код Шапца, гради се и ауто-пут од Руме ка обали Саве. После првих пет километара од Кленка, нова траса кроз Срем добија обрисе и у Хртковцима. Мештани подељени – једни задовољни што ће бити мање саобраћаја кроз насеље, други незадовољни ниском откупном ценом земљишта на траси будућег ауто-пута.

Са скидањем дувана, диња, паприке и детелине, у октобру су у хртковачки атар стигле стотине грађевинских машина и почели су земљани радови на траси дугој шест километара, широкој и до 80 метара. Побијају се и шипови за мост на петљи на уласку у село магистралним путем од Шапца.

У оквиру петље Хртковци ауто-пут ће прелазити преко постојећег пута и постојаће могућност искључења и укључења на ауто-пут на другом крају села. Локални пут Хртковци–Никинци прелази преко ауто-пута, каже шеф градилишта компаније "Азвирт" Раденко Илић.

Нови ауто-пут обилази село, радови не ремете уобичајени живот мештана, кажу надлежни. Магистралом кроз Хртковце сада сваког дана пролази више од 15.000 возила.

"Некад знамо да чекамо на пролаз као у Београду а сад ће се ваља мало растеретити", очекује мештанка Пачи Божана.

Председница Месне заједнице Хртковци Ана Умићевић истиче да ће се изградњом обилазнице растеретити саобраћај. Поред тога, додаје, смањиће се и загађеност ваздуха.

Ниска откупна цена земљишта

Уз општу добробит у селу кажу неки ће имати и штету – продавци на отвореном и власници земљишта на траси будућег пута који су незадовољни понуђеном ценом.

Због раније пријављене умањене вредности ради нижег пореза, цена неких ораница сада је по решењу упола мања од реалне. Жале се и власници крупнијих парцела које ће пут пресећи на два дела.

Директор Коридора Србије Александар Антић каже да је упознат са проблемом.

"Они којима део парцела остане лево или десно од трасе пута, очекују да ћемо обавити додатну експропријацију, што и чинимо где год је могуће", наводи Антић.

Према његовим речима, у појединим ситуацијама постоји проблем са ценом експропријације, Упознајемо мештане са њиховим правима која могу да остваре у ванпарничном судском поступку, додаје Антић.

До краја године почеће и радови на деоници ка Јарку, после и ка Руми. На целој траси од 22 километра завршни слој асфалта требало би да буде стављен до септембра 2023. године.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи