Читај ми!

Српске школе на свим меридијанима, од Јужноафричке Републике до Финске и Канарских острва

У више од 10 земаља широм света око 4.000 деце рођене у дијаспори учи српски језик. Протекле недеље отворено је осам нових допунских школа на српском језику у Аустрији. Где се све може чути српски и како малишанима иде учење падежа и ћирилице?

Песмицу о страшном лаву, како се игра коло и ко је био Карађорђе, само су неке лекције које у допунској школи српског језика уче деца из дијаспоре.

Јелена је наставница на Малти у школи отвореној пре месец дана. Каже да нису очекивали да се у четири места на овом острву упише чак 180 ђака.

"Оно што децу највише радује су ти сусрети са вршњацима и коришћење српског језика у току наставе. Заинтересовани су за све што се ради, било да је учење ћирилице и латинице било да је у питању градиво о Србији", прича Јелена Јабланов Максимовић, координаторка пројекта Школа српског језика на Малти.

Слично одушевљење деце и у Аустрији, где се у чак 16 школа учи српски. Половина њих је у Бечу.

"Они ту добијају нешто што не могу добити ни од породице ни од школског система у Аустрији, а то је контекст у коме они живе, а то је да живе у двојезичном систему и да није један или други доминантан и да они добијају могућност избора", указује проф. Срђан Мијалковић, координатор обрзовно-васпитног рада за Аустрију.

Од Америке преко Јужноафричке Републике до Финске и Русије, деца бирају да, уз редовни школски систем, упознају и матерњи језик, културу и историју. Програме је акредитовало Министарсво просвете.

"Отворили смо допунске школе чак и на Канарским острвима, постоји изрека: нема где нема наших људи а ми желимо да додамо: нема где нема српских школа. И то је наш циљ", истиче Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Само ове године држава је издвојила 20 милиона динара за отварање 23 допунске школе.

"Са овим новим допунским школама које смо отворили повећали смо тај број за око 800, а ускоро очекујемо да тај број пређе и 1.000 деце, тако да смо број сада само за годину дана повећали број деце која уче српски за око 20 посто", наводи Гујон.

После времена криза, санкција и бомбардовања, када су српске школе у свету масовно нестајале, последњих година обнављају се и отварају нове. До Светог Саве, како најављују из Управе за сарадњу са дијаспором, у седам нових школа малишани ће имати прилику да науче падеже и рецитују српске песмице.