Читај ми!

САНУ изабрала нове чланове – међу којима су Дејан Мијач, Слободан Шијан, Никита Михалков...

Изборна скупштина Српске академије наука и уметности данас је изабрала нове редовне, дописне и иностране чланове, међу којима су Дејан Мијач, Слободан Шијан и Никита Михалков.

За редовне чланове Одељења историјских наука САНУ изабрани су Миодраг Марковић и Славенко Терзић, а дописни је Драган Богетић.

Редовни члан Одељења уметности постао је Светислав Божић, а дописни Мрђан Бајић, Дејан Мијач, Миодраг Табачки и Слободан Шијан.

У Одељење језика и књижевности САНУ за дописне чланове изабрани су Миодраг Лома и Миливој Ненин.

У Одељење за математику, физику и гео-науке изабрани су као редовни чланови Владимир Ракочевић и Владица Цветковић, а као дописни Игор Долинка.

Редовни чланови Одељења хемијских и биолошких наука постали су Милош Ђуран и Велимир Попсавин, а дописни Марјан Никетић и Жељко Томановић.

Одељење техничких наука САНУ за редовне чланове добило је Слободана Вукосавића и Велимира Радмиловића, а дописне Миодрага Михаљевића, Владимира Срдића и Владана Девеџића.

У Одељењу медицинских наука нови редовни чланови САНУ су Горан Станковић, Бела Балинт и Марко Бумбаширевић.

За нове иностране чланове изабрани су Чашлав Брукнер, Слободан Симоновић Наталија Нарушицка, Гинтер Гринцинг и Никита Михалков.

Први пут у историји за чланове су бирани кандидати из области позоришта и филма. Проширењем и преименовањем Одељења за ликовне и музичке уметности, проширено је и преименовано у Одељење уметности.

До изборне скупштине САНУ је бројала 119 чланова, од тога 88 редовних и 31 дописни, а у гласању је данас учествовало 104 академика, од тога 75 редовних и 29 дописних чланова.

Kомпозитор и академик Светислав Божић сматра да данашњи дан враћа наду, враћа веру, јер је су примљени веома квалитетни и маркантни аутори из свих области, чије је дело већ дубоко заживело у овој средини и помогло народу да превазилазе многе тешке тренутке

"Мени лично значи и сувише, много велика радост. Академија наука је једна посебна институција у којој свако од нас доживљава једну нову метаморфозу, преображај, враћа се у нова испитивања и постаје бољи човек него што је био до тог тренутка", наводи Божић.

Академик Миодраг Марковић каже да му је част да буде у таквом друштву имајући у виду ко је све био члан САНУ од њеног оснивања до данас.

"С друге стране, значи ми пуно и на личном плану, кад сам почео да се бавим науком некако сам као и већина људи маштао о томе да се укључим у то друштво људи који су остварили највећа могућа академска научна остварења у овој средини", додаје Марковић.

Председник САНУ Владимир С. Костић је на крају заседања рекао: "О мојој даљој улози у Академији надам се да ћу вас обавестити у понедељак". 

Нови чланови озваничиће статус приступним беседама на пролеће, а оне ће, по традицији, бити објављене у Зборнику Алкадемије.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи