Српски језик говори 12 милиона људи

Српски језик говори око 12 милиона људи па му не прети опасност од одумирања. Зато се у свету сваке две седмице угаси по један језик, каже наш чувени лингвиста Ранко Бугарски, поводом 21 фебрара – Међународног дана матерњег језика.

Сваке две седмице у свету се угаси један од око 6.000 језика, а предвиђања су да ће до краја овог века највећи број језика одумрети, рекао је данас проф. др Ранко Бугарски.

Према прогнозама лингвиста, од око 6.000 језика, до краја 21. века одумреће више од половине, чак и до две трећине, рекао је Бугарски, поводом 21. фебруара - Међународног дана матерњег језика.

Тај дан се од 2000. године обележава као светски дан заштите и очувања матерњих језика, а датум је установила Организација УН за образовање, науку и културу (Унеско).

Бугарски је подсетио на несрећну околност да највећи број језика припада малим заједницама, које нису цивилизоване са становишта западних стандарда, немају институције и имају мали број говорника.

Управо ти језици, са малим бројем говорника од неколико стотина или десетина, највише су угрожени. Углавном су то језици у Аустралији, Источној Азији, Јужној Америци, такозвани егзотични језици, рекао је он, подсетивши да и у нашем окружењу има језика који таворе.

То су, на пример, два романска језика у Истри, истроромански и истрорумунски, два сродна дијалекта некадашњег романског или романизованог становништва Истре и јадранске обале који су, практично, на умору.

Језици се гасе умирањем људи  

Бугарски је подсетио да се језици гасе умирањем последњих људи који говоре неки језик, физичким нестанком говорника, као и преласком говорне заједнице на други, престижни језик средине. То је случај са имигрантским групама, или са индијанским племенима у Америци или аустралијанским Абориџинима.

Основно за преживљавање језика јесте да се преносе са колена на колено, да се преносе деци, као и да имају институционалну подршку, своје писмо, неговање језика у школама, медије..., рекао је Бугарски, подсетивши да се у науци користи термин "морибундни језици", за језике на самрти, који се више не преносе и не могу се спасити.

Бугарски, наш познати лингвиста, професор Филолошког факултета у Београду, сматра да српском језику не прети опасност од одумирања.

У свету има око 12 милиона људи који говоре српски, укључујући наравно и Србију, наш језик је стандардизован, са граматиком, речницима, институционалном подршком, рекао је он, истичући да је друго питање да ли се довољно води брига о језичкој култури оних који говоре српски језик.

Поред Светског дана матерњег језика, од 2001. године Савет Европе је установио и Европски дан језика, који се обележава 26. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се