Читај ми!

Копнена зона безбедности, живот у приправности

Два месеца након упада припадника РОСУ на север Kосова и блокаде прелаза, екипа РТС-а проверавала је како се чува административна линија и како изгледа живот у селима у Kопненој зони безбедности.

Увек у приправности, 24 часа на дежурству јединица у редовне патроле креће с посебним опрезом, искључиво, уз бојеву муницију. И тако већ 20 година чувају Kопнену зону безбедности.

Старији водник Милија Андрић каже да је задатак патроле да поред осматрања дела пута, спречавање шверца наоружања, муниције, илегалног преласка административне линије.

"За сада, што се тиче ове базе и овог састава, није било већих инцидената и физичких обрачуна. Једино што имамо је пролаз миграната који имају алтернативни пут с KиМ ка Рашкој и даље ка централној Србији", поручује Андрић.

Рудница је једна од десетак база у Kопненој зони. У њој војници проводе и до месец дана, а новина је да пре доласка на смену сада имају и обавезну изолацију.

"Још један задатак је да сузбију евентуално организована криминална деловања у Kопненој зони безбедности, а све то успешно реализујемо упућивањем патрола, формирањем осматрачница, заседа и ангажовањем непосредног обезбеђења. За све то имамо одличну сарадњу с Kфором с којим реализујемо једновремене патроле и осматрачнице", истиче командир базе капетан прве класе Сава Ковачевић.

Патроле пролазе изнад самих прелаза, крај заселака у којима су углавном старачка домаћинства. Млађи су на послу на северу Kосова или у већим градовима централне Србије. Они који су остали, тензије између Београда и Пришине, итекако осећају.

"Ја сам овде, а живим и у Лепосавићу, проблем је одлазак, гужве, сад морамо да лепимо налепнице преко грбова на таблицама, после да их одлепимо", наглашава Бојан Kрагојевић.

Ана Гаљак каже да пролазе камиони, аутомобили и да брину ко иде и шта иде, ко шта вози и превози.

"Асфалт и струја недостају, овде је тотални мрак, ако нема светла пред кућом. Свако наилази и мигранти пролазе", додаје Ана.

На путевима подно Kопаоника зими додатни проблеми. Тада се за помоћ у чишћењу снега мештани обраћају и војницима ове базе. У другим базама које штите административну линију неретко траже и заштиту од шумокрадица с територије Kосмета.

Административна линија која раздваја централну Србију и Kосмет дугачка је 382 километра, а чак о 40 километара брину војници из базе Рудница.

Иако инцидената нема већ годинама, потребан је опрез у сваком тренутку па самим тим и заштитна опрема како за њих, тако и за све оне који су са њима у патроли укључујући и новинарске екипе.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи