Читај ми!

Смањује се број незапослених – за кога све има посла

Од почетка године посао је добило 11 одсто више незапослених са евиденције Националне службе за запошљавање него у истом периоду 2020. Директор НСЗ Зоран Мартиновић наводи да се највише траже људи који би радили у областима информатике, електротехнике, машинства и грађевине, али и наставници математике, физике и страних језика, као и да се обликују нова занимања која пре десет година нису постојала.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да у време пандемије није дошло до озбиљних осцилација на тржишту рада, да је ситуација стабилна, а да се бележе и позитивна кретања.

"Сви индикатори који осликавају тржиште рада иду у прилог томе да је дошло у другом кварталу ове године до смањења стопе незапослености која сада износи 11,1 посто. Она је смањена у односу на први квартал. С друге стране, број лица на евиденцији Националне службе за првих девет месеци је смањен за око три посто у односу на исти период претходне године", рекао је Мартиновић.

Додао је да је посао од почетка године добило 11 одсто више незапослених у односу на исти период прошле године.

"Можемо да кажемо да немамо никакве озбиљније потресе, без обзира што послодавци послују већ готово 20 месеци у отежаним условима", казао је Мартиновић.

Поручио је да су мере Владе дале добре ефекте, да није било отпуштања и да је обезбеђена стабилност привредног пословања, као и да су заштићена постојећа радна места.

"Оно што иде у прилог чињеници да смо ми у једном прогресу јесу подаци који указују да послодавци све више имају потребе за запошљавањем, независно од мера које је Влада предузела, независно од субвенција које дају Национална служба и други државни органи, ми смо у овој години имали око 30 посто више захтева за посредовање у запошљавању, већу тражњу за 30 посто за нова радна места у односу на исти период претходне године", истакао је Зоран Мартиновић.

Додао је да је за субвенције Националне службе за запошљавање издвојен буџет од 5,7 милијарди динара и да ће до краја године бити потрошен у потпуности.

"Верујем да ћемо укључити око 20.000 незапослених лица у различите подстицаје и субвенције за запошљавање до краја године из буџета", нагласио је директор Националне службе за запошљавање.

Говорећи о програму "Моја прва плата", Мартиновић је навео да је у овогодишњем циклусу тог програма учествовало више од 8.700 послодаваца и да су у томе више заступљени домаћи него страни инвеститори.

"Они су укупно исказали потребу за око 25.000 нових извршилаца. У овој фази се пријављују незапослена лица. Ми досада имамо већ око 10.000 незапослених лица и зато је прилика да их позовемо да до 31. октобра аплицирају на оне позиције које их занимају и на оне позиције за шта процењују да имају радне способности", нагласио је Зоран Мартиновић.

Додао је да је то шанса да незапослени за шест месеци стекну почетно радно искуство које ће им бити гаранција за даљу каријеру.

Нагласио је да се највише траже људи који би радили у областима информатике, електротехнике, машинства и грађевине, али и наставници математике, физике и страних језика, као и да се обликују нова занимања која пре десет година нису постојала.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво