Читај ми!

Ваздух прекомерно загађен у Београду и још неколико градова у Србији

Ваздух у Београду је, према подацима Агенције за заштиту животне средине и сајта Беоеко, оцењен као загађен на свим мерним станицама. Ваздух загађен и у Ваљеву, Ужицу, Новом Пазару, Панчеву и Пироту, док је веома загађен у Смедереву.

Према подацима од 11 часова са сајта Беоеко, ваздух је на свим мерним станицама у Београду оцењен као загађен.

Средња вредност ПМ10 честица износи 95,5, док је средња вредност ПМ2,5 честица 80,7.

Највећа концентрација ових честица забележена је на мерној станици у Земуну. Измерене су 104 јединице ПМ10 честица, а када је реч о ПМ2,5 честицама забележено је 70,7 јединица.

Ваздух је, према подацима Агенције за заштиту животне средине од 10 часова, као загађен оцењен и у Ваљеву, Ужицу, Новом Пазару, Панчеву и Пироту, док је ваздух веома загађен у Смедереву, где је забележена вредност ПМ2,5 честица од 132 јединице.

Када је ваздух означен као загађен, здравствене тегобе се могу јавити у целој популацији, с тим што се код старих, деце и особа са обољењима срца и плућа могу јавити озбиљније здравствене тегобе него код здравих особа, објашњено је на сајту.

Осетљивим групама се препоручује да избегавају напорне активности у спољашњој средини и да све активности обављају у затвореном док се не побољша квалитет ваздуха, а осталима да скрате боравак напољу, да смање интензитет активности и да чешће праве паузе.