Читај ми!

Студенти ипак хоће да плате оно што желе да студирају, у професоре баш и неће

Овогодишњи упис бруцоша показује да су млади све практичнији и да пре свега бирају студије које ће им донети сигуран и добро плаћен посао. А ту су и сајмови послова како би се умрежили академци и компаније.

На Универзитету у Београду је, и после трећег уписног рока, остало 1.800 слободних места.

"У односу на претходне године уписано је мање студената на буџет, остало је више буџетских места, али је више студената уписано на самофинансирање. Што једноставно тумачимо да су студенти ипак хтели да плате оно што су желели да студирају, а не да пређу на неки факултет где је остало упражњених буџетаских места", каже проф. Дејан Филиповић, проректор за наставу Универзитета у Београду.

За разлику од протеклих година, веће је интересовање за друштвенохуманистичке науке.

"То је 150 студената више него претходне године. У исто време је за 50 студената смањено на природноматематичком пољу и око 100 студената мање је уписано на техничко-технолошком. Прошле и ове године је појачано присуство студената – инетресовање за медицинске науке што је претпостављам узроковано и овом ситуацијом и жељом да се припомогне друштву", каже Филиповић.

Годинама остају непопуњена места на факултетима који школују будуће професоре. Зато већ трећу годину заредом Министарство просвете отвара конкурс за стипендирање будућих наставника.

"Предвидимо сваке године 250 стипендија за студијске програме из области математике, физике, информатике, енглеског језика, немачког језика и из српског језика и књижевности. Претходних година интересовање није било велико, тако да смо попунили до десет посто места, доделили смо 40 одсто стипендија од укупног броја и то је оно где апелујемо на студенте да се пријављују на ове студентске програме", каже Бојан Тубић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја.

Удружење студената технике Европе – Београд и Удружење студената електротехнике Европе – Београд и овог новембра организују Сајам послова и пракси – Џоб фер. Због пандемије у онлајн формату. Већ седамнаест година повезује академце са најугледнијим компанијама.

"Да се информишу о позицијама које су тренутно актуелне, о самим компанијама, како врше запошљавање, регрутовање нових кадрова и на тај начин практично и да се препоруче својим компанијама и да обезбеде своје прво запослење. На тај начин ми спречавамо одлазак младих из Србије, односно одлив мозгова", каже Перко Аничић, члан ОО "Џоб Фер 21".

"Немамо конкретне бројеве, али број посетиоца из године у годину расте. И знамо да смо за сада запослили преко 3.000 студената", каже Анђела Арсенијевић, координатор за односе са јавношћу.

Сајам је први пут одржан 2005. године на иницијативу студената.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се