Читај ми!

Замена дотрајалих котлова у крагујевачкој топлани, ефикасније грејање од следеће године

У Крагујевцу су почели радови на модернизацији система даљинског грејања и котларнице на гас. Нова топлана би требало да почне да ради наредне године. Пројекат је вредан 18 милиона евра, а средства је обезбедила Влада Србије преко Европске банке. Укупна вредност великих пројеката у области заштите животне средине у Крагујевцу је изнад 320 милиона евра, каже премијерка Ана Брнабић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је, са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић, у Крагујевцу обишла почетак радова на модернизацији система даљинског грејања и изградњи котларнице на гас.

"Енергетика" греје више од 22.000 потрошача у Крагујевцу и то на мазут и угаљ.

Радови на замени дотрајалих 50 година старих котлова у топланама Крагујевца трајаће 120 дана како би нова, енергетски ефикаснија топлана, могла да буде пуштена у пробни рад већ у следећој грејној сезони.

Средства за реализацију пројекта обезбеђена су у буџету Републике Србије, преко Европске банке, у износу од 18 милиона евра.

Премијерка је изјавила да је укупна вредност великих пројеката у области заштите животне средине у Крагујевцу изнад 320 милиона евра.

"Ради се о три пројекта, један је топлана тако да се Крагујевчани више не греју на угаљ већ да се греју на гас и да очистимо пепелиште. Други је огроман проблем несанитарне депоније Јовановац, и трећи огроман пројекат је управо заштита вода - а то је изградња око 360 километара канализационе мреже и чак три постројења за пречишћавање отпадних вода", рекла је Брнабић.

Министарка Ирена Вујовић каже да сада консултанти европских банака за обнову и развој интензивно раде на студији, како би нашли најбољи начин, тј. решење за рециклажу пепела.

"Да би се поштовали принципи циркуларне економије у складу са зеленом агендом, да видимо од пепела и постојеће шљуке шта је то што може да се направи да добије дуго употребљиву вредност", рекла је Вујовић.

Према њеним речима, најизвесније је да ће се то користити у грађевини и изградњи путева.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи