Читај ми!

Топлички шумари беспомоћни у борби против бесправне сече – какве трикове користе шумокрадице

У Шумском газдинству Топлица у Куршумлији током ове године бесправно је посечено више од 600 кубних метара дрвета. Највећа штета причињена је шумама дуж aдминистративне линије са Косовом и Метохијом.

Шумари на том терену кажу да су шумокрадице, које долазе углавном са друге стране административне линије из Општине Подујево, добро опремљени, како превозним средствима, тако и моторним тестерама и другом опремом, па крађе изводе брзо и тешко их је ухватити на делу.

"Они оборе стабло да ми не можемо да прођемо, то јест ако нека интервенција буде да би они имали времена да се склоне да се организују. Имају јако добру организацију. Ту буде много људи, двадесетак до тридесетак више пута, по четири, пет, шест и више трактора, моторних тестера, а обавезно кад улазе испред њих иду кучићи, керови и кангали", каже Мирољуб Гавриловић, шумар.

Бесправној сечи шуме тешко је стати на пут. У протеклој години посечено је више од 1.500 кубика дрвета.

"То је само она количина која је евидентирана и са сигурношћу можемо да кажемо да је бар стварна бесправна сеча бар четири пет пута већа, не само на основу процене и овако да се гађамо бројевима, већ смо и ми радили по неким одељењима грубу анализу на основу премера из претходних година", додаје Мирослав Илић, шеф Шумске управе Куршумлија.

Илић наглашава да је у овом рејону удвостручен број шумара, али крађе често пута не могу да се спрече.

"Једино што ми можемо је да евидентирамо бесправну сечу и да поднесемо пријаве, да поднесемо пријаве с обзиром да се ради о великој количини и великом броју пријава, а оно што би могло то да спречи је да се физички забрани прелазак преко административне линије", каже Илић.

У првих осам месеци ове године нелегално је посечено више од 600 метара кубног дрвета. Поднето је и стотину пријава против НН починилаца.

Дуж административне линије са Косметом у дужини од стотинак километара између Куршумлије и Подујева где је терен најнеприступачнији дешавају се највеће шумске крађе.

Шумокрадице скоро никада нису ухваћене на делу, а у пар случајева заплењена им је механизација коју су оставили бежећи од полиције. Осим што наносе велику материјалу штету бесправном сечом шуме озбиљно нарушавају биодиверзитет Копаоника и Радана.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи